Ceny nehnuteľností silno rastú. V treťom štvrťroku dosiahla priemerná cena jedného štvorcového metra nehnuteľností na bývanie 1 792 eur. Je to o 11,8 percenta viac ako pred rokom.

Národná banka Slovenska si napriek tomu nemyslí, že by sa tvorila bublina. „Prognózované zlepšenie makroekonomickej situácie v priebehu 3. štvrťroku zmierňuje obavy o nadhodnocovanie cien bývania. Korekcie sa dočkali tiež indikátory dostupnosti bývania. Dôvodom je najmä vývoj na trhu práce, ktorý mierne prekonal pôvodné pesimistickejšie očakávania,“ uviedli analytici úseku meny, štatistiky a výskumu NBS vo svojej analýze.

Najnižšie ceny nehnuteľností sú v Nitre

Ceny nehnuteľností v porovnaní s minulým rokom vzrástli najvýraznejšie v Košickom kraji. Priemerná cena tam poskočila o 35 percent na 1 421 eur za štvorcový meter. Košice sa tak v cenách bytov zaradili na druhé miesto za Bratislavu. Ešte pred rokom boli drahšie nehnuteľnosti ako v Košiciach okrem Bratislavy aj v Trnave a Žiline.

Výrazne sa ceny zvýšili aj v Banskobystrickom kraji. V treťom kvartáli minulého roku tu priemerná cena za jeden štvorcový meter dosahovala 825 eur. Teraz je to 1 030 eur. Predstavuje to nárast o jednu štvrtinu. Vďaka tomu už nie sú v Banskobystrickom kraji najnižšie ceny bývania.

Najlacnejšie bývanie si možno v súčasnosti zaobstarať v Nitrianskom kraji. Ide o jediný región, kde jeden štvorcový meter bývania stojí menej ako tisíc eur.

Najviac zaplatíte za jednoizbový byt

Naďalej sú najdrahšie ceny v Bratislavskom kraji. Ako jediné prevyšujú slovenský priemer. Medziročne tu ceny narástli o takmer desať percent percent na 2 360 eur za štvorcový meter.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ceny klesli iba v Trnavskom kraji. Znížili sa o desať eur na 1 198 eur za štvorcový meter. Pri medziročnom porovnaní ceny vo všetkých krajoch rástli.

Najviac za jeden štvorcový meter bývania platia ľudia, ktorí kupujú jednoizbové byty. Priemerne platia 2 340 eur. Naproti tomu najlacnejšie sú trojizbové byty s priemernou cenovkou 1 911 eur za meter. Priemerná cena bytov dosahuje 2 055 eur za štvorcový meter a domov 1 336 eur.

NBS ponúka údaje o cenách nehnuteľností od roku 2002. Za tento čas sa priemerné ceny bývania na Slovensku zvýšili o takmer 203 percent. Rástli tak rýchlejšie ako mzdy, ktoré za ten čas vzrástli o 143 percent.