Penzisti by už v decembri mali dostať spolu s riadnou penziou vyplatený aj trinásty dôchodok. Koľko dostanú, bude závisieť od výšky penzie, ktorú poberajú.


Maximálna suma trinásteho dôchodku bude 300 eur. Takúto čiastku dostanú len tí penzisti, ktorých dôchodok nepresahuje hranicu životného minima, čo je v súčasnosti 214,83 eura. Pre ľudí, ktorí poberajú vyšší dôchodok, sa suma trinástej penzie bude počítať podľa vzorca uvedeného v zákone. S narastajúcou penziou sa tak bude trinásty dôchodok postupne znižovať.

Na rozdiel od minulosti, keď štát vyplácal vianočný príspevok, budú mať na trinásty dôchodok nárok všetci penzisti – aj tí s vysoko nadpriemernými dôchodkami. Minimálna suma trinásteho dôchodku pritom bude 50 eur. Túto čiastku dostanú všetci penzisti, ktorých riadny dôchodok je vyšší ako 909,27 eura.

Sociálna poisťovňa pripravila kalkulačku, prostredníctvom ktorej si môže každý vypočítať, koľko peňazí dostane. Vypočítať si výšku trinásteho dôchodku možno na tejto stránke.

„Použitie kalkulačky je jednoduché: Poberateľ dôchodku do nej vpíše sumu dôchodku, resp. jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko Vypočítať ihneď zistí, v akej výške mu patrí v tomto roku 13. dôchodok,“ informovala Sociálna poisťovňa.