Aj v prípade, že by koronavírus čoskoro zmizol, bude mať aj naďalej silné následky na ekonomiku. Myslí si to Markéta Šichtařová zo spoločnosti Nextfinance. Ľudia si podľa nej už zvykli na prácu z domu, nákupy cez internet ako aj lokálne dovolenky.


Kto chce mať v budúcnosti úspešný biznis, musí prejsť na čo najvyššiu úroveň technológií a elektronického obchodu. „A súčasné dni pred skončením ekonomických uzáver sú k tomu ideálne, pretože ako zamestnanci, tak aj obchodní partneri sú tomu najviac naklonení,“ tvrdí Šichtařová.

O tom, že pandémia môže mať ďalekosiahle následky, svedčí podľa nej aj rekordný prepad exportu hodiniek zo Švajčiarska. Za prvých desať mesiacov tohto roku klesol o 26 percent, čo je najviac za posledných 80 rokov. Podľa agentúry Bloomberg za to môže slabší cestovný ruch ako aj slabší dopyt po luxusnom tovare zapríčinený ekonomickým spomalením. „Tretím faktorom je aj to, že luxusné švajčiarske hodinky fungujú mnohokrát ako šperky – a tie dávajú zmysel pri osobnom stretávaní ľudí. Ťažko ich váš obchodný partner ocení pri rozhovore cez Skype,“ dodala Šichtařová.