Slovenskí milionári sa poučili a pri prepade trhov už nepanikária. Naopak tohtoročné poklesy využili na to, aby lacno dokúpili akcie. Vyplýva to z prieskumu medzi dolárovými milionármi J&T Banka Wealth Report.

Vyše polovica milionárov ani po príchode krízy nezmenila svoju investičnú stratégiu a pokračovala vo svojich pravidelných investíciách. Pritom až 20 percent milionárov deklarovalo, že výkyvy na finančných trhoch aktívne využili vo svoj prospech. Naopak zo zainvestovaných pozícií sa pre krízu stiahlo desať percent boháčov.

Milionári vyrazili cez krízu na lacné nákupy. Veria najmä akciám

„Je to dôkazom toho, že slovenskí investori sú dnes skúsenejší a od poslednej krízy spred dvanástich rokov investične dospeli,“ tvrdí riaditeľka J&T Banka Anna Macaláková. Títo ľudia podľa nej pochopili, že pokles cien aktív je investičnou príležitosťou a mnohí z nich ju aj využili.

Milionári si aj napriek kríze polepšili

Aj napriek kríze majetok väčšiny bohatých ľudí za posledných dvanásť mesiacov narástol. V prieskume to potvrdili dve tretiny milionárov. Napriek tomu ide o pokles, keďže pred rokom hovorilo o náraste majetku až 78 percent bohatých ľudí.

Ľudia s majetkom nad jeden milión dolárov v súčasnosti očakávajú najzaujímavejšie zhodnotenie od investícií do akcií zahraničných firiem. V porovnaní s minulým rokom im veria viac ako stavebným pozemkom či rezidenčným nehnuteľnostiam. „Investori totiž vnímajú, že po marcovom prepade na niekoľkoročné minimá akcie v posledných mesiacoch zažívali historickú rely, keď ich hodnota v niektorých prípadoch stúpla aj o 70 percent vďaka aktivite centrálnych bánk či rýchlym fiškálnym stimulom,“ vraví analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Takmer štvrtina milionárov sa spolieha aj na zlato. Jeho cena tento rok prekročila 1 900 dolárov za uncu. „V turbulentných časoch sa dostáva do popredia úloha zlata ako uchovávateľa hodnoty,“ vysvetľuje Pánis.

Budúce príležitosti

Boháči však veria, že zarobiť možno aj na ekológii. Až 37 percent z nich si myslí, že má zmysel venovať sa oblasti recyklácie a likvidácie odpadov. A 36 percent verí obnoviteľným zdrojom energie.

Starnutie populácie zase predpovedá zlaté časy pre striebornú ekonomiku. Sociálnym službám pre seniorov podľa prieskumu J&T Banka Wealth Report verí 34 percent milionárov a zdravotníctvu 28 percent.

Milionári vyrazili cez krízu na lacné nákupy. Veria najmä akciám