Aj keď už koncom roka by mohli byť k dispozícii prvé očkovacie látky, ich uvedenie na trh nemusí stačiť na to, aby sa ekonomika dala znovu do pohybu.


„Pfizer avizuje, že už do konca roka by mohlo byť hotových 50 miliónov dávok a Moderna by ich mohla vyrobiť 20 miliónov. Obe spoločnosti majú zakontrahované prioritne dodávky do USA. Začiatkom budúceho roka by sa tak na americký trh mohlo dostať až 200 miliónov dávok, čím by krajina mohla mať dostatok vakcín pre zaočkovanie celej populácie už koncom prvého štvrťroka,“ vraví hlavný makro analytik Saxo Bank Christopher Dembik.

Európska únia by mohla dostať očkovaciu látku s odstupom troch až šiestich mesiacoch po USA. „Samotná vakcína však nie je jediným predpokladom návratu spoločnosti do normálu. Podľa nedávneho prieskum IPSOS, ktorého sa zúčastnilo takmer 19-tisíc respondentov vo veku 16 až 74 rokov z 15 krajín, dôvera vo vakcináciu celkovo klesá. Týka sa to najmä rozvinutých krajín ako USA, či Taliansko,“ tvrdí Dembik. Na Slovensku by sa napríklad dobrovoľne nechalo zaočkovať len 23,5 percenta ľudí.

Pre nízky záujem o vakcínu Francúzsko už uvažuje nad tým, že by bolo očkovanie povinné. „To by na jednej strane hnalo vodu na mlyn konšpiračným teóriám, no na druhej strane sa to javí ako nevyhnutný krok pre skoré a úplné ekonomické oživenie,“ dodal Dembik.