Investovať možno takmer do všetkého. Okrem tradičných akcií či dlhopisov sú čoraz populárnejšie aj takzvané alternatívne investície. Sem spadá umenie, drahé vína ale aj whisky.

„Whisky je luxusné zberateľské aktívum, ktoré sa za ostatnú dekádu z hlavných tried zberateľstva zhodnotilo najviac. Podľa The Knight Frank Rare Whisky 100 Indexu rástla ceny whisky o takmer 600 percent (dáta k 1. kvartálu 2020). Za toto obdobie tak doručilo toto aktívum väčšie zhodnotenie pri nižšej volatilite ako celkový výnos amerického akciového indexu S&P 500 vrátane dividend, ktorý dosiahol necelých 300 percent,“ tvrdí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Český Fond Wine Management vlani kúpil 82-ročnú fľašu whisky za 1,73 milióna českých korún (66-tisíc eur). Dnes má hodnotu 3,75 milióna korún (143-tisíc eur). „Na svete je menej ako 600 fliaš tejto whisky. Niektoré z nich sa už aj vypili, čo hodnotu tých zvyšných len navýšilo,“ povedal pre iDdnes.cz spoluzakladateľ fondu Martin Kovář.

Najdrahšia whisky stála 1,67 milióna eur

Podľa Pánisa najdrahšia fľaša whisky, ktorá kedy bola vydražená, vymenila majiteľov v roku 2019. Išlo o 60-ročnú whiskey Macallan Fine & Rare z roku 1926 v ručne maľovanej fľaši írskym umelcom Michaelom Dillonom (na fotografii). Nový majiteľ za ňu zaplatil 1,5 milióna libier (1,67 milióna eur).

Z rovnakej pálenice pochádza aj fľaša, ktorú kúpil český fond. „Pálenica The Macallan a jej produkcia predstavujú Rolls Royce medzi whisky. Všetci sa jej snažia priblížiť, ale ona stále nad ostatnými vyčnieva. Svedčí o tom aj to, že z desiatich najdrahších whisky, ktoré boli predané na aukciách, bolo deväť práve z tejto pálenice,“ povedal pre iDnes.cz odborný poradce fondu Wine Management pre destiláty Václav Rout.

„Zberateľské aktíva vo všeobecnosti v sebe spájajú možnosť zhodnotenia a zberateľskej vášne. Ide o špecifickú časť aktív, ktorá si vyžadujú dlhodobý investičný horizont. Zberateľstvo predstavuje jedinečnú a zaujímavú kombináciu luxusu a investovania, ktorá nielen bohatých fascinuje čoraz viac,“ vraví Pánis.

Takéto alternatívne investície môžu predstavovať aj ochranu pred krízou. Cena luxusných zberateľských statkov totiž nezávisí od hospodárskeho cyklu. „Stabilizujú teda investičné portfólio v čase, keď sa tradičné finančné aktíva na čele s akciami môžu ocitnúť v kríze,” povedal Pánis.

Investícia do whisky nie je pre každého

Problém týchto investícií je, že nie sú zväčša dostupné pre bežného investora, keďže fľašu za niekoho desiatok tisíc eur si nemôže dovoliť kúpiť každý. „Zároveň je potrebné upozorniť, že zberateľské aktíva majú výrazne nižšiu likviditu ako tradičné finančné nástroje. To znamená, že ak ich chce človek predať, kupca sa hľadá zvyčajne dlhší čas, než je to napríklad pri akciách či dlhopisoch,” hovorí Pánis.

Aj keď aj v prípade whisky existujú investičné fondy, podobne ako pri iných alternatívnych investíciách, ani tie nie sú prístupné malým investorom. „Minimálna vstupná investícia sa pohybuje spravidla v objeme okolo 100-tisíc dolárov či eur,” upozorňuje Pánis.

Rovnako ako iné typy investícií ani tie alternatívne nie sú bez rizika. Tým najväčším je, že kúpime falzifikát. A investícia do whisky je rizikovejšia aj preto, že hrozí, že by ju mohol niekto vypiť. Keďže do whisky pravdepodobne budú investovať len ľudia, ktorí k nej majú pozitívny vzťah, toto riziko je vyššie ako napríklad, že zničíme vzácny obraz.