Blíži sa spľasnutie akciovej bubliny?
Ilustračné foto – Freepik.com

Americké akcie sú dnes ohodnotené na 23,2-násobok výnosov očakávaných v najbližších dvanástich mesiacoch. To podľa investičného riaditeľa Saxo Bank Steena Jakobsena nie je ďaleko od od vrcholu pred spľasnutím dot.com bubliny. V decembri 1999 ich vrchol bol na úrovni 25,7-násobku. „Koniec tak môže byť blízko,“ tvrdí Jakobsen.


„Podporuje to aj pohľad na rast akciových trhov v uplynulých dvoch rokoch, ktorý nebol založený na raste produktivity či ziskov firiem. Valuácia niektorých akcií je až astronomicky vysoká a vďaka nulovým úrokovým sadzbám a nevídaným intervenciám zo strany centrálnych bánk stratili spojenie s realitou. Trh miluje firmy, ktoré nezarábajú, miluje slniečkarské príbehy,“ vraví Jakobsen.

Na americkom trhu je podľa neho cítiť viac rizík ako odmien. Jedným z nich je aj vyšší ako očakávaný rast úrokových sadzieb, čo predstavuje zvýšené riziko pre technologické a špekulatívne tituly. Tie by mohli ostať bez výnosov. „Nahráva tomu aj zadlženosť firemného sektora, ktorá sa v decembri 2020 zvýšila medziročne zo 46,2 na 51,5% a výrazne tak prekračuje úrovne spred finančnej krízy z rokov 2008-2009. Celý americký finančný sektor sa tak môže pomerne ľahko dostať pod tlak,“ hovorí Jakobsen.

Analytik akciových trhov Saxo Bank Peter Garnry odporúča investorom sledovať vývoj úrokových sadzieb a znížiť podiel takzvaných špekulatívnych akcií, najmä technologických a zelených, v portfóliu a diverzifikovať riziko. Poukazuje na to, že napríklad akcie spoločnosti Tesla vzrástli len za prvých 10 dní tohto roka o vyše 16 percent. Trhy totiž očakávajú, že administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena poskytne zeleným firmám nové stimuly.

Saxo Bank síce naďalej očakáva, že zelená transformácia bude jedným z najväčších trendov na finančných trhoch v nasledujúcich desiatich rokoch, zároveň však predpokladá, že tento rok budeme svedkami rozdelenia akcií medzi “zelenú kvalitu a zelenú špekuláciu”.