Detektívi poisťovne Union vlani odhalili poistné podvody za 800-tisíc eur. Celkovo preverovali 600 podnetov.

„V 57 prípadoch dokázali úmyselné poškodzovanie poisťovne. Zachránili tak skoro 800 000 eur, o ktoré by inak Union prišiel,“ povedala hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ide o podobné čísla ako v predchádzajúcich rokoch. Ani pandémia koronavírusu podľa nej nezastavila pokusy o podvody a ani neznížila ich počet.

„Najobľúbenejšími oblasťami špekulantov sú poistenie motorových vozidiel, životné poistenie a cestovné poistenie,“ hovorí poistný detektív Unionu Ivan Debnár. Spomína napríklad na prípad mladých dovolenkárov v Chorvátsku, ktorí sa rozhodli v rámci poistenia zodpovednosti za škodu žiadať o náhradu za „utopený mobil“. Študenti podľa neho k žiadosti doložili faktúru, ktorá však bola vyrobená svojpomocne a aj opis poistenej udalosti už bol použitý v minulosti. „Výsledkom tohto pokusu je začaté trestné stíhanie a nie najlepší štart mladého študenta do života,“ hovorí Debnár.

Detektívi odhalili aj ďalší podvod v oblasti cestovného poistenia. Klienti tvrdili, že sa im stratila batožina. „Išlo o luxusné značky ako Prada či Gucci. Keď však naši kolegovia overovali pokladničné bloky, zistili, že v daných obchodoch nikdy podobný tovar nepredávali. Išlo teda o jasný podvod,“ vraví Dupaľová Ksenzsighová.

Poistní detektívi pri odhaľovaní pokusov o podvod úzko spolupracujú s pobočkami a súčasne čerpajú potrebné informácie priamo od klientom a z polície. Poisťovne si zároveň navzájom vymieňajú informácie, aby sa napríklad nestalo, že si jeden klient nechá preplatiť poškodenú vec vo viacerých poisťovniach.