Minulý rok bol na akciových trhoch búrlivý. Na rozdiel od predchádzajúcich prepadov investori vo väčšine prípadov nepanikárili, ale krízu využili ako príležitosť k lacným nákupom. Z údajov ČSOB vyplýva, že počet pravidelných investorov sa vlani navýšil o 25 percent.


„V období najväčších poklesov sme samozrejme zaznamenali vyššie objemy odpredajov podielov, no ich výška nebola nadštandardná a zďaleka nedosiahla úrovne iných krízových rokov. Navyše, ťažko povedať, či išlo o reakciu na trhový vývoj alebo investorov k tomu viedla nutnosť použiť práve tieto prostriedky,“ vraví Dana Škublová, riaditeľka KBC Asset Management na Slovensku, prinášajúcej fondy pre klientov ČSOB.

Kým v minulosti počas kríz klienti často na svoje investície siahali, teraz sa podľa Škublovej naopak častejšie pýtali, či v čase poklesu nemajú objem svojich investícii ešte navýšiť. „Toto nazeranie na poklesy ako príležitosť hodnotíme veľmi pozitívne, nakoľko signalizuje, že klienti sa viac zaujímajú o to, ako svoje peniaze lepšie zhodnotiť a téma je im čoraz bližšia,“ hovorí Škublová.