Cena ropy stúpla nad 60 dolárov za barel. Len za minulý týždeň si tak pripísala osem percent. Ropa Brent pritom ešte koncom minulého roku stála 50 dolárov a v novembri len 39 dolárov.


„Za silným prírastkom je očakávanie poklesu ťažby, ku ktorému sa zaviazali štáty skupiny OPEC+. Ďalším dôvodom sú lepšie vyhliadky na oživenie ekonomiky po úspešnej plošnej vakcinácii,“ vraví komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen. V prospech oživenia ekonomiky a tým aj rastu spotreby ropy hovorí podľa neho aj rast akciových trhov, ktoré sú aktuálne na nových maximách.

„Investori okrem toho premietajú do cien aj očakávaný pokles investícií ropných spoločností do infraštruktúry a ťažobných kapacít. Malo by k tomu dôjsť na základe novej zelenej a sociálne zodpovednej politiky. Menej investícií ťažobných spoločností znamená menej ropy na trhu,“ tvrdí Olsen.

Napriek tomu sa podľa neho cena nad úrovňou 60 dolárov ešte dostatočne nestabilizovala. Na to potrebujeme vidieť výraznejšie oživenie dennej spotreby, a to zo súčasných 94 miliónov barelov na viac ako 100 miliónov barelov, kde bola spotreba pred rokom.

„Celosvetový dopyt po rope je tak ešte stále zhruba šesť miliónov barelov pod úrovňou spred pandémie. Podľa nás preto výrazné zvýšenie cien ropy nehrozí skôr ako v roku 2022, alebo dokonca v roku 2023,“ dodal Olsen.