Pandémia koronavírusu zasiahla aj do sveta numizmatických aukcií. Na trhu tak boli dosiahnuté nové rekordy.


Aukcie sú dôležité pre zberateľov, ktorí majú záujem rozšíriť svoje zbierky. Pre zákaz organizovania hromadných podujatí sa aukcie presunuli do online priestoru. Ich počet sa preto vlani znížil. Podľa aukčného domu Macho & Chlapovič problémy spôsobuje aj preprava zberateľských predmetov.

„Výtlak numizmatického trhu sa v minulom roku znížil o takmer 36 percent. Prílev materiálu a predmetov sa spomaľuje najmä kvôli cestovným obmedzeniam. Z toho dôvodu k sebe nevieme dostať niektoré predmety aj niekoľko mesiacov,“ hovorí Elizej Macho, spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič.

Mnoho zberateľov podľa neho navyše zvolilo vyčkávaciu taktiku. „Klienti zadržiavajú kvalitný materiál a aj napriek rastúcim cenám ich ochota predávať stále klesá,“ hovorí Macho. Zatiaľ sa však neobjavili prípady, pri ktorých zberatelia rozpredávajú vzácne zbierky z ekonomických dôvodov.

Vlaňajšok sa niesol aj v znamení cenových rastov a prekonávania rekordov. Najvýraznejším prípadom je podľa Macha predaj desaťdukátu panovníka Ferdinanda III., ktorý bol vyrazený v roku 1642 v Kremnici. Nový majiteľ za neho zaplatil 1,14 milióna eur.

„Cenový vývoj veľmi prekvapil najmä v strednom a nižšom segmente. V tejto oblasti sa očakávalo, že zhoršené ekonomické pomery a výpadky bežných príjmov prinútia ľudí predávať. Naopak, v danom segmente predmetov zaznamenávame rekordné cenové nárasty,“ hovorí Macho. Podľa jeho slov v minulom roku došlo v niektorých prípadoch aj k 100-percentnému nárastu cien.