V každej banke možno mať po splnení podmienok bezplatný účet. Finančným domom prikazuje zákon, aby takýto účet ponúkali. Takzvaný základný bankový produkt je určený pre všetkých ľudí, ktorých čistý mesačný príjem nie je vyšší ako 1,1-násobok minimálnej mzdy.

Keďže v roku 2021 minimálna mzda dosahuje 623 eur, čistý mesačný príjem človeka, ktorý chce využiť bezplatný účet, nesmie presiahnuť 685,30 eura. V prípade zamestnancov to znamená, že by nemali v hrubom zarábať viac ako 877 eur.

Na bezplatný účet, ktorý garantuje štát, by mala bez problémov mať nárok väčšina penzistov. Na konci januára bol priemerný starobný dôchodok 498,53 eura.

Ďalšou podmienkou na získanie základného bankového produktu je, že klient nesmie mať zriadený iný účet okrem termínovaného vkladu, osobitného účtu dlžníka, vkladnej knižky, sporiaceho účtu, či stavebného sporenia. Výšku príjmu ako aj skutočnosť, že žiadateľ nemá iný účet, je potrebné preukázať banke čestným vyhlásením.

Čo obsahuje bezplatný účet za 0 eur?

  • neobmedzený počet vkladov hotovosti v pobočke
  • neobmedzený počet výberov v pobočke ako aj v bankomate vlastnej banky
  • neobmedzený počet bezhotovostných prevodov zadaných v pobočke alebo cez internet banking
  • vydanie jednej medzinárodnej platobnej karty a každá automatická obnova

Banky tento legislatívny účet nemajú príliš v obľube a preto ho ani aktívne nepropagujú. Navyše niektoré sa snažia jeho parametre nastaviť tak, aby nebol pre klienta veľmi zaujímavý. Prima banka má napríklad na platobnej karte nastavený mesačný limit vo výške sto eur bez možnosti jeho zvýšenia. Banky často k tomuto bezplatnému účtu neponúkajú ani doplnkové služby, ako je napríklad povolené prečerpanie.

Kto nespĺňa podmienky na získanie základného bankového produktu, môže získať platobný účet so základnými funkciami. Jeho cena je tri eurá. Pri tomto účte už nerozhoduje výška príjmu, môže si ho teda zriadiť každý. Ale aj tu platí, že klient nemôže mať žiadny iný bežný účet.

Tento účet ponúka podobné funkcie ako základný bankový produkt. Rozdiel je v tom, že klienti môžu okrem výberov z vlastných bankomatov využiť zadarmo aj výbery z bankomatov danej bankovej skupiny aj v zahraničí.

Čo obsahuje platobný účet so základnými funkciami za 3 eurá?

  • neobmedzený počet vkladov hotovosti v pobočke
  • neobmedzený počet výberov v pobočke
  • neobmedzený počet výberov hotovosti z vlastných bankomatov ako aj z bankomatov zo siete príslušnej banky v zahraničí
  • neobmedzený počet bezhotovostných prevodov zadaných v pobočke alebo cez internet banking
  • vydanie jednej medzinárodnej platobnej karty a každá automatická obnova

Tieto legislatívne účty sú určené skôr pre menej aktívnych klientov. Kto účet aktívne používa, mal by si skôr preveriť, či mu jeho banka v rámci vernostného programu neponúka možnosť získať bezplatný balík služieb. V niektorých bankách sú podmienky na odpustenie mesačného poplatku veľmi jednoduché, inde ich môžu využiť len klienti, ktorí majú viac peňazí alebo využívajú aj iné služby. Výhodou klasického balíka služieb je, že klient získa výrazne viac produktov. Navyše nie je obmedzený ani tým, že nemôže mať iný účet.