Akciové trhy v posledných dňoch prelamujú historické maximá. Aj keď to často láka k tomu, aby sme investovali a zviezli sa na rastovej vlne, mnohí ľudia si môžu naopak klásť otázku, či je práve teraz vhodný čas začať s investovaním. Čoraz častejšie sa totiž objavujú hlasy, že ceny akcií sú nadhodnotené a hrozí ich pád. Šiestich odborníkov sme sa spýtali, či sa oplatí začať v súčasnosti investovať napriek tomu, že sú akcie na vrchole, alebo je lepšie počkať na pokles trhov.

Investiční experti:

Katarína Faktorová, Finportal: Časovanie je skôr špekulácia ako investícia

Roman Scherhaufer, EIC: Pre špekulatívnych investorov je výhodné počkať

Marcel Lőrinc, INnovative solutions: Ide skutočne o najvyšší vrchol?

Stanislav Pánis, J&T Banka: Wall Street bude pokračovať v prepisovaní historických maxím

Martin Babocký, Babocky Investment Office: Pravidelné investície má zmysel riešiť v akejkoľvek fáze trhu

Róbert Ďurec, BlueNumbers.sk: Akcie nerastú preto, že sa spoločnostiam darí

Radoslav Kasík, Finax: Akcie môžu pokojne rásť ďalšie roky bez výraznejšie korekcie

Katarína Faktorová, Finportal

Časovanie trhu zo strany retailového klienta sa považuje viac za špekuláciu než za investíciu. Špekulácia sama o sebe nie je nepriateľom klienta, dôležité však je, aby na ňu bola vyhradená určitá časť majetku, ktorá nie je investovaná za účelom zabezpečenia dôchodku, detí alebo iných dlhodobých cieľov. Malo by ísť o sumu určenú vyslovene na danú špekuláciu predstavujúcu iba určité percento majetku.

Pri dlhodobej pravidelnej investícii je ideálne začať čím skôr, ideálne dnes. V prípade, ak by chcel klient vsadiť na pokles trhov a následný rast bez toho, aby ohrozil svoje dlhodobé ciele, môže v danom období zvýšiť svoj bežný vklad, za predpokladu konzultácie so svojim sprostredkovateľom. Akcie sú aktuálne na vrchole, otázkou je, aké ďalšie vrcholy zažijeme a komu vygenerujú očakávaný výnos – či investorom alebo vyčkávajúcim.

Oplatí sa začať investovať napriek tomu, že sú akcie na vrchole?

Katarína Faktorová je riaditeľka divízie životného poistenia, investícií a penzií spoločnosti Finportal.

Roman Scherhaufer, predseda predstavenstva EIC

Investovať sa oplatí v každom čase. V každom čase sú trhy ocenené férovo, to znamená, že pri trhových cenách sa stretáva najvyšší dopyt s ponukou. Či trhy poklesnú, o koľko a kedy, sa nedá predvídať. Hodnotoví investori oceňujú akcie inak ako rastoví. Vieme len, že akciové trhy rastú dlhodobým tempom 9,5 % ročne vrátane všetkých poklesov a najnižší bezpečný investičný horizont investovania do akcií je cca 6 rokov.

V prípade sporenia treba začať čím skôr a pravidelne investovať, ideálne na mesačnej báze. V tomto prípade by počiatočný pokles navýšil celkové zhodnotenie sporiteľa, pretože by kupoval v prvých rokoch za nižšie ceny.

Pre jednorazovú investíciu väčšej sumy s dlhším investičným horizontom a pokiaľ investor predpokladá pád trhov, je možné investíciu rozdeliť napríklad na tri tranže a zainvestovať ich v priebehu jedného až dvoch rokov. Úspešnosť oproti jednorazovému zainvestovaniu sa nedá odhadnúť, závisí od vývoja trhov.

Pre dlhodobé investovanie takéto časovanie príliš veľký zmysel nemá. Pre špekulatívnych investorov je naopak výhodné počkať na prudší pád určitých akcií, resp. sektorov či regiónov a môžu vsadiť na opätovné zotavenie.

Otázka je, či k takému pádu príde. Momentálne rizikové prémie výnosov akcií len odzrkadľujú predpoklad stále nízkeho udržiavania úrokových sadzieb konzervatívnejších investícií okolo 0 – 1 %.

Marcel Lőrinc, INnovative solutions

Na túto otázku by bolo možné odpovedať protiotázkou, či je skutočne tento vrchol tým najvyšším. Pri pravidelnom investovaní radím klientom, aby začali ihneď. Z dlhodobého hľadiska je pravidelná investícia zanedbateľná a teda aj keby sme nakúpili na vrchole, investícia sa pekne rozkladá v čase.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky

Najlepší čas na investovanie je práve dnes, ešte lepší bol včera. Snaha o časovanie vstupov či výstupov na trh a vyhnutie sa korekciám stojí väčšinu bežných investorov viac peňazí, ako keby počas poklesu ostali plne zainvestovaní. Preto nie je potrebné špekulovať, ale investovať. Ideálne systematicky – teda dlhodobo a pravidelne. Hlavnou výhodou takéhoto prístupu je priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja.

Myslíme, že trhy rizikových aktív sa dostávajú v súčasnosti z fázy nádeje na zlepšenie ekonomickej situácie a ziskovosti firemného sektora do fázy reálneho zlepšovania vďaka ústupu pandémie a vakcinácii proti COVIDu-19. Firemné zisky by mali v tomto roku rásť v USA či v Európe 20 – 35 percentným medziročným tempom a rast globálneho HDP by mal byť nadtrendový, vyše päťpercentný, najrýchlejší za minimálne ostatnú dekádu.

História ukazuje, že v takomto prostredí, špeciálne pri uvoľnenej menovej a fiškálnej politike zvyknú rásť ceny väčšiny rizikových aktív, dokonca aj tých, ktoré sú relatívne drahé. Očakávame preto, že Wall Street bude pokračovať v prepisovaní historických maxím a dariť sa bude aj akciovým trhom v ostatných regiónoch sveta. Prípadné korekcie v dôsledku krátkodobej nervozity zo slabého ekonomického rastu či jednoduchej dočasnej „únavy“ býkov v najbližších týždňoch či mesiacoch budeme vnímať ako nákupnú príležitosť.

Martin Babocký, Babocky Investment Office

Začať investovať má zmysel vždy. Ak by aj akcie v dohľadnej dobe mali poklesnúť, novému investorovi to nemusí prekážať. Okrem akcií existujú aj iné typy aktív, do ktorých sa peniaze dajú vkladať a sú bezpečnejšie.

Akciová zložka je ale v portfóliu dôležitá a po poklese by vklad do nej mal veľký zmysel – to všetko platí, ak rozmýšľame nad jednorazovými investíciami. Pravidelné investície má zmysel riešiť v akejkoľvek fáze trhu – dokážu prinášať ovocie aj počas kolísania trhov.

Róbert Ďurec, šéfredaktor BlueNumbers.sk

V rámci tímu BlueNumbers sa na to pozeráme inak, najmä z pohľadu dátovej analytiky. Preto pozorne vnímame aj trendy, princípy, ekonomiku podnikov aj makroekonomiku štátov. Máme aj obchodný (trading) tím a zaujímajú nás aj krátkodobé obchody. Preto máme záujem „vidieť hlbšie ako iní“.

Na jednej strane vidíme, ako sú akcie na vrchole. Na druhej strane vidíme, akým spôsobom sa tlačia nové peniaze, najmä doláre (USD). Inými slovami akcie nerastú preto, že spoločnostiam sa darí. Akcie rastú preto, že peniaze sa znehodnocujú, pretože rastie objem dolárov v peňažnej zásobe. A keďže objem peňazí v ekonomike rastie, určite uvidíme aj infláciu. Inflácia v našich obchodoch sa však prejaví až o mnoho mesiacov neskôr ako inflácia a rast na akciových indexoch.

Zároveň vidíme, že mnohé spoločnosti okrem vízie nemajú nič. Ani produkt, ani tržby. Ďalšie firmy majú vysoký pomer ceny spoločnosti k zisku (P/E alebo Price to Earnings) aj ceny spoločnosti k tržbám (P/S alebo Price to Sales). Tieto firmy majú otáznu budúcnosť, ale aj napriek tomu sú ohodnotené obrovskými sumami. Napríklad Tesla je vizionárska a zároveň aj veľmi riziková firma s otáznou budúcnosťou a otáznou ziskovosťou pôsobiaca na čoraz viac konkurenčnom trhu elektromobilov. Z nášho pohľadu hodnotu akcií Tesly tvoria omnoho viac emócie ako rozum. Aj napriek tomu je Tesla 5. najväčšou firmou v indexe S&P500.

Aké sú finančné čísla Tesly?

Predstavte si spoločnosť, ktorá má:

  • 2 000 000 000 USD (Ročný zisk spoločnosti – Operating Income)
  • 31 000 000 000 USD (Ročné tržby spoločnosti – Sales)
  • 766 000 000 000 USD (Hodnota spoločnosti – Market Cap pri približne 800 USD za akciu)

Zároveň vidíme, že na trhu je obrovské množstvo špekulatívneho kapitálu v objeme niekoľkých miliárd dolárov. Cieľ špekulatívneho kapitálu je jediný – zarobiť čo najviac na úkor iných.

Zhrnutie odstavcov vyššie pár slovami: Sme v kríze. Zároveň sme v obrovskej svetovej finančnej bubline. Bublina zatiaľ rastie. Raz praskne. Náš pohľad je zviezť sa s ňou kým rastie a vystúpiť, keď začne klesať.

Bežný investor má otázku, kam investovať:

  • Nakúpiť akcie a ETF fondy?
  • Nakúpiť kryptomeny?
  • Nakúpiť nehnuteľnosti?
  • Nakúpiť zlato a striebro?
  • Alebo nechať peniaze ležať na bankovom účte?

Nechať peniaze nezainvestované v banke nebude ideálne. Znehodnotia sa. Zároveň nám dnes nedáva zmysel „investovať s dlhoročným horizontom nad 5 rokov“. Vidíme, že z tejto krízy vzniknú noví multimilionári, ktorí dokážu zhodnotiť svoje peniaze aj 100 či 1 000-násobne. Väčšina ľudí však príde o peniaze.

Chceli by ste mať predstavu, čo nás čaká? Pozrite si niektoré z historických udalostí vo svete financií, najmä:

Prikladáme aj jeden graf, o ktorom veľa ľudí hovorí a málo ľudí ho videlo. Je to vzťah hodnoty indexu S&P500 a peňažnou zásobou M1 money stock. Z neho môžete vidieť, ako sa „tlačia peniaze“ (objem peňažnej zásoby M1 Money Stock v USD) a ako rastie hodnota indexu S&P500 (v USD). Vidíte, že od začiatku COVIDu v roku 2020 sa obe krivky sa prelínajú. Objem dolárov M1 Money Stock aj cena akcií v S&P500 vzrástla približne o 30 %. V skratke „štát zachraňuje ekonomiku“ a časť peňazí zo štátnej záchrany vždy skončí aj v akciovom trhu a časť z tejto pomoci sa premení na špekulatívny kapitál. Zároveň dávame otázku na zamyslenie: Dá sa vďaka tlačeniu peňazí vytlačiť do prosperity?

Oplatí sa začať investovať napriek tomu, že sú akcie na vrchole?

Poznámka ku grafu: Pre zjednodušenie sú tam iba 2 krivky – vzťah M1 Money Stock a Index S&P500. Niektorí ľudia tento graf považujú za náhodu, preto v prípade záujmu vieme doložiť aj mnohé ďalšie porovnania na ukázanie lepšej korelácie peňažnej zásoby a cien indexov, komodít, mien, vrátane ukázania historických horizontov cez 50 rokov. Uvidíte tam podobné a niekedy aj omnoho zaujímavejšie trendy.

Preto moja hlavná osobná rada ako šéfredaktora BlueNumbers.sk: Naučte sa o financiách čo najviac a čo najrýchlejšie. Tieto informácie sa vám môžu veľmi hodiť.

Radoslav Kasík, Finax

Určite sa oplatí investovať aj na súčasných úrovniach. Maximá trhov nie sú ničím nezvyčajným. Index S&P 500 strávi v priemere až 7 % všetkých dní na nových maximách a naďalej bude dosahovať nové maximá. Viac ako 63 % dní strávi na úrovni do 10 % od vrcholu. V stratách viac ako 30 % od vrcholu strávi index len 5,5 % dní.

Pravdepodobnosť, že sa vám podarí chytiť tieto úrovne, je veľmi nízka alebo zbytočným čakaním môžete prísť o veľké výnosy. Nikto z nás nevie, kam trhy pôjdu. Pokojne môžu rásť ďalšie roky bez výraznejšie korekcie.

Investovanie je beh na dlhú trať. Ide o dlhodobé budovanie majetku, nadobúdanie podielov vo firmách, či už priamo alebo prostredníctvom fondov. Najdôležitejší pri investovaní je čas, či už z pohľadu výnosov, keďže necháva vyniknúť najväčšieho priateľa investorov zložené úročenie, alebo z pohľadu rizika, keďže dlhodobý smer je len jeden.

Správnou otázkou každého potenciálneho investora je, koľko vie dať času investícií a nie kde sa nachádzajú trhy. Ak ho vie peniazom poskytnúť dostatok, nemá nad čím váhať. Musí nechať peniaze pracovať, aby sa zhodnocovali, lebo zarábajú len zainvestované peniaze.

Čas je jedinou limitovanou veličinou v našom živote. Stratiť 5 rokov investičného horizontu čakaním na korekciu je tvrdou pokutou, ktorá zanechá trvalé jazvy na celkovej výkonnosti finančného majetku človeka.