Výnosy dlhopisov európskych krajín, ktoré sú ťažko postihnuté koronakrízou, vrátane Slovenska, začali rásť. „Znamená to, že vlády majú väčší problém požičať si na finančných trhoch,“ tvrdí dlhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozzi.


Podľa nej to je niečo, čo si Európska centrálna banka nemôže dovoliť. Očakáva preto, že budúci týždeň navýši program nákupu vládnych dlhopisov PEPP.

„Aktuálne zvyšovanie výnosov amerických vládnych dlhopisov ťahá zo sebou nahor aj výnosy dlhopisov európskych vlád, keď si investori pýtajú za ochotu požičať väčšie výnosy. Výnosy 10-ročných španielskych vládnych dlhopisov vzrástli napríklad od začiatku februára z hodnoty 0,125 na viac ako trojnásobok. Nahor rastú aj výnosy dlhopisov Talianska a Slovenska. Nárast je po krízovom marci minulého roku najvyšší od inaugurácie Donalda Trumpa v roku 2017,“ hovorí Spinozzi.

Z makroekonomického pohľadu to nepovažuje za dobrý jav. „Znamená to, že financovanie vlád naprieč eurozónou je v protichode s cieľom centrálnej banky. ECB si stanovila za cieľ udržiavať cenovú stabilitu a znižovať rozdiely vo financovaní podnikov a domácností. Banka preto realizuje niekoľko opatrení, napríklad výkup európskych finančných aktív, čím kontroluje ich cenu,“ vysvetľuje Spinozzi.

Situácia však podľa nej ešte nie je kritická. „Väčšina európskych vlád sa naďalej financuje blízko svojich historických miním, niektoré z nich aj za záporné sadzby. Môžeme však pozorovať nárast výnosov dlhopisov krajín najviac postihnutých pandémiou. Napríklad Talianska a Španielska. Vzrástli aj výnosy slovenských vládnych dlhopisov. Hoci sa aktuálne obchodujú tesne pod nulou, koncom minulého roka to ešte bolo mínus 0,56 percenta,“ hovorí.