Novým predsedom vlády SR bude Ľudovít Ódor. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa ho rozhodla vymenovať do čela úradníckej vlády potom, ako ju poverený predseda vlády Eduard Heger požiadal o zbavenie poverenia pre výkon funkcie. Ak by to neurobil, prezidentka by mu toto poverenie odobrala sama.

Vláda Eduarda Hegera končí potom, ako firma ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana získala od štátu dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. Ten dotáciu odmietol vrátiť a odstúpil z funkcie. Následne požiadal o uvoľnenie z funkcie aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Z. Čaputová tvrdí, že k vymenovaniu úradníckej vlády by pristúpila aj bez toho, aby ju E. Heger požiadal o zbavenie poverenia. Súčasná vláda podľa nej musí na svojich miestach zotrvať až do vymenovania novej vlády. K tomu by mali prísť približne o týždeň.

Jediným známym menom novej vlády je jej predseda Ľudovít Ódor. Mená ostatných členov úradníckej vlády oznámi neskôr, najprv o nich chce informovať predsedov parlamentných strán. Podľa prezidentky medzi členmi novej vlády budú ľudia z konzervatívneho aj liberálneho prostredia.

Prezidentka dokázala tak rýchlo zostaviť úradnícku vládu, pretože na túto možnosť bola už vopred pripravená. Tvrdí, že vybrala ľudí, ktorí nebudú kandidovať v nasledujúcich parlamentných voľbách. „Bude to vláda ľudí, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou,“ povedala Z. Čaputová.

Kto je Ľudovít Ódor

Hegera nahradí Ľudovít Ódor. Prezidentka ho vymenuje do čela úradníckej vlády
Ľudovít Ódor (v strede) je v súčasnosti viceguvernér Národnej banky Slovensku. V roku 2018 ho do tejto funkcie vymenoval vtedajší prezident Andrej Kiska (Foto: PK SR)

Ľudovít Ódor patrí k rešpektovaným slovenským ekonómom. V súčasnosti je viceguvernérom Národnej banky Slovenska.

Ľudovít Ódor študoval na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského odbor matematika-management. Pracoval v ČSOB ako analytik finančných trhov a v rokoch 2001 až 2023 bol ekonómom v Slovenskej ratingovej agentúre.

V rokoch 2003 až 2005 bol hlavným ekonómom a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií. Následne pôsobil až do decembra 2010 ako člen bankovej rady v Národnej banke Slovenska. Do roku 2012 bol poradcom premiérky a ministra financií.

V roku 2012 bol Ľudovít Ódor zvolený parlamentom za člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Následne bol od septembra 2015 podpredsedom Networku nezávislých fiškálnych inštitúcií EÚ (EUIFIs).

Ľudovít Ódor je od roku 2016 hosťujúcim profesorom na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti (CEU). Od januára 2017 do februára 2018 Ľudovít Ódor pracoval ako člen dozornej rady Slovenskej sporiteľne. Vo februári 2018 ho prezident vymenoval za viceguvernéra NBS.


Prečítajte si ďalšie články na túto tému: