Zlodeji sa z fyzického vykrádania bankomatov či skenovania údajov z platobných kariet presúvajú do online priestoru. Banky zaznamenávajú čoraz vyšší počet pokusov o podvody. Z údajov VÚB vyplýva, že počet podvodov sa za posledné tri roky zdvojnásobil.


„Za posledné tri roky sa ročný objem podvodov s platobnými kartami zdvojnásobil a objem podvodov v online bankingu v roku 2022 vzrástol medziročne až šesťnásobne. Kým priemerná výška úspešnej podvodnej transakcie vo VÚB realizovaná s platobnou kartou v roku 2021 bola 368 eur, o rok neskôr to bolo už 514 eur. V online bankingu bola zas výška úspešnej podvodnej transakcie v roku 2021 1053 eur a v roku 2022 až 2360 eur,“ povedal vedúci oddelenia Prevencia podvodov vo VÚB banke Radomír Adamkovič.

Spoločnosť Eset zaznamenala stovky tisíc phishingových emailov a nechala zablokovať tisícky falošných webstránok, pričom najviac – až 20% ich bolo s finančnou tematikou, 15% s témou kryptomien a 9% s témou doručenia zásielky.

Napriek pokročilým systémom a neustálom monitoringu podvodných aktivít, sa nepodarí zachytiť a zablokovať úplne všetky. „I keď 80% podvodných transakcií v online bankingu a 60% s platobnými kartami je neúspešných vďaka opatreniam banky, aj tak tá najväčšia obozretnosť ostáva na samotnom klientovi. Ak sa totiž rozhodne dobrovoľne odovzdať svoje osobné údaje, môže prísť už navždy o svoje finančné prostriedky na úkor podvodníkov,“ vraví R. Adamkovič.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: