Spotrebiteľské ceny na Slovensku rastú čoraz pomalšie. Medziročná inflácia v novembri dosiahla 6,2 percenta, čo predstavuje najnižší rast cien od decembra 2021. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Najväčší vplyv na medziročnú infláciu mali ceny potravín a nealkoholických nápojov. Táto skupina tovarov spolu s nákladmi na bývanie a energie tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností.

Potraviny v porovnaní s minulým rokom zdraželi o 7,6 percenta. Tempo rastu ich cien klesá ôsmy mesiac za sebou. Z potravín zdraželi o viac ako desať percent chlieb a obilniny, zelenina, cukor a cukrovinky a koreniny a pochutiny. Naopak zlacneli oleje a tuky, za ktoré spotrebitelia platili o 7,8 percenta menej ako pred rokom.

„Rast cien v odbore bývanie a energie medziročne klesol na úroveň 5,2 %, čo je najnižšia hodnota od konca roka 2021. Váhovo najvýznamnejšia zložka bývania – elektrina, plyn a ostatné palivá – spomaľuje medziročný rast každý mesiac už od februára, aktuálne v novembri boli ceny tejto položky vyššie o 8 %. Ovplyvnilo to pribrzďovanie rastu cien pevných palív a tepelnej energie,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

inflácia
Zdroj: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: