Najmenej poistných udalostí na cestách stáva na Veľkonočnú nedeľu. Upozornila na to poisťovňa Uniqa, ktorá vtedy eviduje každoročne zhruba o polovicu škôd menej ako na Veľkonočný pondelok, ktorý je sprevádzaný šibačkami a konzumáciou alkoholu.


V domácnostiach sa zvykne v rámci výslužky ponúkať alkohol. „Nezabúdajte, že ani po malom poháriku si nesmiete sadnúť za volant! V prípade havárie poisťovňa vyplatí z povinného zmluvného poistenia (PZP) plnenie poškodeným, je však oprávnená od svojho klienta regresom vymáhať náhradu škody. V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu nesie dokonca zodpovednosť aj dospelý poškodený spolujazdec. Ak sa dokáže, že si vedome sadol do auta vodičovi pod vplyvom alkoholu, poisťovňa mu môže znížiť plnenie za poškodenie zdravia, prípadne vzniknuté zranenie. Za jazdu pod vplyvom alkoholu sa kráti plnenie aj v prípade škody vzniknutej na havarijne poistenom vozidle,“ upozorňuje Uniqa.

Podľa analýz poisťovne sa väčšina nahlásených úrazov stane práve v domácnosti. Najmä na jar a špeciálne pred veľkonočnými sviatkami ľudia zvyknú absolvovať upratovanie, pričom úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventovanejšie. Najčastejšie ide o pošmyknutia, pády z rebríkov pri upratovaní či popáleniny pri varení.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: