Počet návštevníkov v zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku za vlaňajšok medziročne vzrástol o viac ako tri štvrtiny (77 %). Informoval o tom Štatistický úrad SR. Celkovo hostia strávili v ubytovacích zariadeniach na Slovensku 12,7 milióna nocí, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako polovicu. Priemerný počet prenocovaní sa medziročne znížil na 2,6 nocí.


Dve tretiny celkovej návštevnosti tvorili domáci turisti, ktorí navštívili hlavne turisticky atraktívne kraje Žilinský, Prešovský a Banskobystrický. Na druhej strane, počet cudzincov bol vlani vyšší ako za predošlé dva roky dohromady. Ich celková návštevnosť medziročne rástla 2,7-násobne a dosiahla tak 1,6 milióna ubytovaných.

Prevažovali návštevníci z Európskej únie, ktorí tvorili 81 percent celkovej zahraničnej návštevnosti. Ostatné krajiny Európy tvorili takmer 11 percent, návštevníci z Ázie 3,8 percenta a Ameriky 3,5 percenta. V štruktúre zahraničných návštevníkov prevládali hostia z okolitých krajín. Najviac zahraničných návštevníkov pricestovalo z Česka a Poľska.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: