Počet dokončených bytov na Slovensku v treťom štvrťroku 2022 medziročne stúpol o 16,5 percenta na 5 422 bytov. Tento počet bol súčasne o viac ako tretinu vyšší ako stavy dokončených bytov počas tretích štvrťrokov v piatich rokoch pred pandémiou. Na základe svojich údajov o tom informoval Štatistický úrad SR. Aktuálne sa tak podľa štatistikov dokončilo o 1 400 bytov viac ako v rokoch 2015 až 2019. Približne 60 percent z celkového počtu dokončených bytov tvorili rodinné domy.


Situácia v krajoch bola odlišná. Až 60-percentný medziročný prírastok skolaudovaných bytov zaznamenal Bratislavský kraj, ktorý mal takmer tretinový podiel na výstavbe. O 40 percent viac bytov sa podarilo dokončiť aj v Prešovskom kraji. Počet dokončených bytov ale medziročne poklesol v Banskobystrickom kraji o 26 percenta.

V porovnaní s rovnakým predpandemickým obdobím sa od júla do septembra tohto roka dokončilo viac bytov vo všetkých krajoch s výnimkou Košického kraja, ktorý zostal pod úrovňou minulého roka. Najdynamickejšie nárasty zaznamenali Prešovský kraj o 80 percent, približne polovičný prírastok sa prejavil aj v Žilinskom (+55 %) a Trenčianskom kraji (+47 %).

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: