Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín na Slovensku by mala dosiahnuť 2,7 milióna ton, čo predstavuje o 1,3 percenta (35,8-tisíc ton) väčší objem ako pred rokom a zároveň by mala prevýšiť aj priemer posledných piatich rokov. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. Celkový rast úrody obilnín podľa štatistikov ovplyvnila najmä medziročne väčšia osiata plocha, ktorá zabezpečila vyššiu úrodu pšenice.


Úroda pšenice by mala v tomto roku dosiahnuť 2,1 milióna ton, čo je o 4,2 percenta viac ako vlani. Očakávaná úroda jačmeňa v objeme 560-tisíc ton, by mala byť medziročne nižšia o 5,5 percenta. Absolútnu väčšinu (95 %) z plôch osiatych hustosiatymi obilninami tvorili aj tento rok na Slovensku práve pšenica a jačmeň.

Celková produkcia kukurice na zrno by mala dosiahnuť 797,6 milióna ton, čo je približne polovica (50,1 %) minuloročnej úrody. V porovnaní s minulým rokom očakávajú poľnohospodári aj pokles úrody slnečnice na úroveň vyše 163-tisíc ton, čo je medziročne o 16,1 percenta menej. Úroda sóje sa v tomto roku očakáva na úrovni vyše 127-tisíc ton, čo je o viac ako pätinu menej oproti vlaňajšku. Naopak, očakáva sa mierny medziročný nárast produkcie repky olejnej o šesť percent.

Očakáva sa aj medziročný pokles hektárových výnosov zo zemiakov na úroveň 24,4 tony z hektára, čo v konečnom dôsledku spôsobí medziročný pokles očakávanej úrody zemiakov o 14,1 percenta na objem produkcie takmer 112-tisíc ton. Cukrová repa technická bola zasiata na výmere vyše 19-tisíc hektárov, čo je o 12,7 percenta menej oproti vlaňajšku.

Výmera hrachu siateho (jedlý a kŕmny spolu) oproti minulému roku narástla o 12,6 percenta. Súčasne štatistici predpokladajú nárast hektárových výnosov na 2,8 tony z hektára, čo je viac oproti vlaňajšku, ako aj päťročnému priemeru (2,4 tony z hektára).

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: