Dôchodkovým fondom sa tento rok nedarí. Kým v minulom roku si pripísali rekordné zisky, v tomto roku sú zatiaľ všetky fondy v strate. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.


V garantovaných dlhopisových fondoch hodnota dôchodkovej jednotky klesla od začiatku roku v rozmedzí 3,39 až 8,95 percenta. Aj keď ide o garantované fondy, neznamená to, že by v nich hodnota dôchodkovej jednotky nemohla nikdy klesnúť. Dôchodková spoločnosť by musela sporiteľom preplatiť prípadné straty len v prípade, ak by fond počas počas desiatich rokov priniesol stratu.

V negarantovaných fondoch sú straty výrazne vyššie ako v garantovaných. Vo všetkých fondoch okrem jedného hodnota dôchodkovej jednotky klesla o viac ako desať percent. Najvyššiu stratu si zatiaľ pripísal akciový fond od 365.life. V ňom hodnota dôchodkovej jednotky od začiatku roku klesla o 22,65 percenta. Tento pokles sa podpisuje aj na celkovom výnose fondu od jeho vzniku. Priemerný ročný výnos tohto fondu dosahuje 0,45 percenta, čo je najmenej zo všetkých fondov.

Krátkodobé prepady by nemali znamenať pre dôchodkových sporiteľov dôvod na paniku. Kolísanie trhov je prirodzené a vďaka nemu dokážu zarobiť viac, ako keby trhy len neustále rástli. Ak hodnota dôchodkovej jednotky klesne, sporiteľ za svoje peniaze získa viac dôchodkových jednotiek. Pri nasledujúcom raste vďaka tomu viac zarobí.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: