Ceny ropy v posledných dňoch prudko rastú. Spolu s ňou sa zvyšuje aj cena benzínu a nafty na čerpacích staniciach. Ak bude vojna na Ukrajine pokračovať a západné krajiny prestanú odoberať od Ruska ropu, za jeden liter benzínu môžeme platiť aj viac ako dve eurá.

V pondelok sa v reakcii na to, že západné štáty môže odmietnuť ruskú ropu, cena ropy vyšplhala až na 139 dolárov za barel. Priblížila sa tak k svojmu rekordu z roku 2008, keď jeden barel stál 147,50 dolára za barel.

Hlavný ekonóm Bank of America Ethan Harris podľa portálu Guardian povedal, že odrezanie väčšiny ruského vývozu energií by bolo „veľkým šokom pre svetové trhy“. Strata päť miliónov ruských barelov ropy by podľa neho mohla spôsobiť zdvojnásobenie cien na 200 dolárov za barel.

Čo by to spravilo s cenami na pumpách

„Zo štatistickej súvislosti medzi cenami európskej ropy Brent a slovenského benzínu 95 od roku 2020 vyplýva, že 200 dolárová cena barelu ropy by mohla znamenať zdraženie benzínu 95 na slovenský priemer okolo 2,40 až 2,50 eura za liter,“ vraví analytik VÚB banky Michal Lehuta. Vysvetľuje, že hoci s narastajúcou cenou sa dopyt postupne znižuje, väčšina dopytu po rope zostáva aj naďalej. Nestane sa tak, že by ropa po prekročení istej cenovej hranice bola zrazu nepredajná.

Ani analytik Tatra banky Boris Fojtík si nemyslí, že by ropa mala istú hranicu, nad ktorú už nemôže rásť. Na trhoch sa podľa neho často hovorí, že „sky is the limit“, teda že jedinou hranicou je nebo.

Napriek tomu si B. Fojtík nemyslí, že by Slováci mali čoskoro platiť za benzín viac ako dve eurá. „Predpokladáme, že priemerné ceny 95 oktánového benzínu na čerpacích staniciach sa môžu dostať na úrovne 1,75 až 1,80 eura za liter. Treba sa ale pripraviť na to, že nebude nič výnimočné natrafiť aj na ceny nad 1,80 eura za liter,“ hovorí B. Fojtík.

Neočakáva totiž, že cena ropy by mohla vystúpiť až na 200 eur za barel. „Historicky sa dopyt po rope začal znižovať na úrovni cien 125 až 130 dolárov za barel. Na tejto úrovni sa pohybuje aj predpoklad našej prognózy cien pohonných hmôt na Slovensku. Krátkodobo sa však nedá vylúčiť, že panika na trhu spôsobí ešte vyššie úrovne, ktoré nebudú odzrkadľovať fundamentálne predpoklady,“ očakáva B. Fojtík. Ak by ropa stála 155 dolárov za barel, cena benzínu na slovenských pumpách by sa podľa neho pri súčasnom kurze amerického dolára dosahovala takmer 1,90 eura za liter.

Nízka cena benzínu v zahraničí bude lákať viac

Nárast cien pohonných hmôt môže ešte viac zatraktívniť tankovanie v krajinách, v ktorých platí nižšia daň z pridanej hodnoty na benzín a naftu. Veľkým lákadlom pre motoristov bude predovšetkým Poľsko. Už vo februári poľské pumpy v pohraničí zažívali nával motoristov zo Slovenska, keďže tamojšia vláda znížila DPH na benzín a naftu na 8 percent. Na Slovensku platia motoristi stále 20 percent.

Keďže DPH sa pripočítava k výslednej cene benzínu a nafty, znamená to, že čím bude vyššia cena suroviny, tým bude aj vyšší rozdiel v konečnej cene na benzínke. Napríklad ak je cena benzínu bez DPH jedno euro, v prípade 8 % DPH zaplatí motorista 1,08 eura. Ak je DPH 20 percent, motorista za jeden liter zaplatí 1,20 eura.

Ak cena bez DPH vzrastie na dve eurá, pri 8 % DPH bude cena benzínu s DPH 2,16 eura. Pri 20 % DPH bude konečná cena za jeden liter 2,40 eura. V prípade, ak motorista natankuje 50 litrov benzínu, ušetrí vďaka nižšej DPH na tankovaní 12 eur. Pri nižšej cene paliva úspora predstavuje 6 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: