Národná banka Slovenska (NBS) chce upraviť heliport na svojej centrále v Bratislave. Plocha, ktorá bola pôvodne určená na pristávanie vrtuľníkov, by mala po novom dostať sklenenú zástenu. Centrálna banka podpísala zmluvu so spoločnosťou A B.K.P.Š. Tá mala pripraviť architektonickú štúdiu či projektovú dokumentáciu. Termín na odovzdanie architektonickej dokumentácie pritom podľa zmluvy vypršal štyri dni pred podpisom zmluvy.

Heliport, ktorý sa nachádza na 33. poschodí centrálny NBS, sa nikdy na svoj pôvodný účel nepoužíval, pretože nebol skolaudovaný. Denník SME ešte v roku 2011 informoval, že pri výstavbe budovy sa počítalo s tým, že na heliporte budú pristávať jednomotorové vrtuľníky. Tie však nesmú lietať ponad zastavané územie. Na túto skutočnosť prišiel staviteľ až krátko pred kolaudáciou. Aby mohli heliport využívať aj iné typy vrtuľníkov, museli by ho prestavať, čo by bolo príliš drahé.

Aj hovorca NBS Peter Majer potvrdzuje, že ani plánovaná úprava nie je určená na to, aby mohla centrálna banka začať využívať heliport. „NBS neuvažuje s využitím strechy na 33. poschodí pre účely heliportu. Dôvodom sú vysoké náklady na jeho úpravu tak, aby svojou konštrukciou vyhovoval súčasnej legislatíve,“ tvrdí.

Odovzdávka ešte pred podpisom zmluvy

Názov heliport sa podľa P. Majera používa len z dôvodu pôvodného členenia stavebných projektov. „Tento priestor však nebol na pôvodné účely skolaudovaný a preto slúži len ako strecha,“ vraví.

Nová sklenená zástena tak bude slúžiť len ako bezpečnostný prvok. Podľa P. Majera pôjde o „zábradlie pre minimalizovanie rizika u osôb ktorí sa na streche pohybujú.“ Inštalované bezpečnostné prvky bude v budúcnosti možné demontovať a centrálna banka bude môcť v prípade potreby plochu využiť aj iným spôsobom. Aké sú predpokladané náklady na vybudovanie zásteny, hovorca NBS neuviedol.

Zo zverejnenej zmluvy medzi centrálnou bankou a firmou A B.K.P.Š vyplýva, že NBS zaplatí za prípravu podkladov k úprave heliportu 19 875 eur bez DPH. Dodávateľ má zabezpečiť osem variantov riešení sklenenej zásteny po obvode plochy heliportu. Súčasťou štúdie má byť aj statický posudok. V ňom má dodávateľ posúdiť dynamické účinky vetra na zástenu so sklenenou výplňou, hrúbku a tuhosť sklenenej výplne, stanoviť typu skla a kotvenia zábradlia.

Zmluva bola podpísaná 24. januára 2023. Zhotoviteľ podľa tejto zmluvy mal odovzdať architektonickú štúdiu do 20. januára 2023, teda štyri dni pred oficiálnym podpisom zmluvy. Projektovú dokumentáciu mal odovzdať do 31. januára.

Národná banka Slovenska chce upraviť nepoužívaný heliport. Plánuje okolo neho postaviť sklenenú zástenu
Dodávateľ mal odovzdať časť diela ešte pred podpisom zmluvy (Reprofoto: Finsider)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: