Už na Vianoce by centrála Národnej banky Slovenska v Bratislave mala dostať nové vonkajšie osvetlenie. Jej podoba by sa tak v noci mohla meniť, ako je to zvykom pri známych budovách v svetových veľkomestách. Budova by tak v noci mala byť atraktívnejšia pre obyvateľov či okoloidúcich.

„Modernizácia iluminácie budovy Národnej banky Slovenska má predovšetkým prispieť k úspore energie. Nové LED osvetlenie nahradí staré, výbojkové svietidlá najmä pod markízou (pri hlavnom vchode), preto sa osvetlenie ústredia stane ekologickejším,“ tvrdí hovorca NBS Peter Majer. Dodáva, že modernejšou ilumináciou chcú „zvýrazniť ikonickú architektúru budovy Národnej banky Slovenska a poukázať na jej dôležité postavenie v Eurosystéme a na Slovensku.“

Osvetlenie budovy by sa malo prispôsobovať rôznym príležitostiam. „Prostredníctvom novej iluminácie chceme budovu využiť pri rôznych slávnostných akciách či výročiach, tak, ako to môžeme vidieť vo svetových metropolách – Paríž, Londýn či New York,“ povedal P. Majer.

NBS osvetlenie zaplatí z vlastných prostriedkov

Podľa zmluvy zaplatí NBS za modernizáciu iluminácie spoločnosti Lightech vyše 206-tisíc eur bez DPH. S DPH sa cena vyšplhá na takmer 248-tisíc eur. Najväčšiu časť z rozpočtu pohltia svietidlá. Napríklad svietidlá s príslušenstvom pre osvetlenie lamely vyjdú na 94-tisíc eur bez DPH. A svietidlá na osvetlenie heliportu zase na 13-tisíc eur.

P. Majer vraví, že dielo by malo byť „financované je z vlastných prostriedkov NBS.“ Centrálna banka zaplatí za modernizáciu až po odovzdaní diela. V prípade, že by firma odovzdala dielo s vadami a nedorobkami, NBS si z celkovej sumy ponechá zádržné vo výške 10 percent. To vyplatí až potom, ako dodávateľ všetky nedostatky odstráni.

Dodávateľ bude môcť na budove pracovať počas pracovných dní ako aj víkendov. Práce, ktoré sa vyznačujú zvýšenou hlučnosťou, bude môcť vykonávať len cez víkendy od 7.00 do 20.00 hodiny. Hlučné práce tak nebudú rušiť zamestnancov NBS.

Zhotoviteľ poskytne na dielo záruku 60 mesiacov. Tá začne plynúť dňom jeho odovzdania.

Nové osvetlenie NBS navrhlo architektonické štúdio Architekti B.K.P.Š. Toto štúdio získalo aj nomináciu v architektonickej súťaži CE ZA AR 2021. Ateliér súťaží v kategórii občianske a priemyselné budovy s polyfunkčným domom The Corner.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: