Viacero bánk pôsobiacich na Wall Street bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov dolárov za to, že ich obchodníci a makléri používali na komunikáciu medzi sebou a s klientmi aplikáciu WhatsApp. Urovnajú tak spor s Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) a Komisiou pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC). Informoval o tom portál Finextra.


Niekoľko bánk, medzi ktoré patria Bank of America, Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, UBS a Morgan Stanley, boli vyšetrované, pretože ich obchodníci a makléri využívali WhatsApp na diskusiu o investičných podmienkach, uskutočňovali cez volania s klientmi a riešili iné obchodné záležitosti.

Používanie aplikácie WhatsApp a podobných služieb na posielanie osobných správ na vykonávanie bankových obchodov alebo diskusiu o nich podľa portálu Finextra porušuje regulačné požiadavky. Práca z domu uprostred pandémie pritom znamenala nárast používania týchto služieb. Dozorné orgány sa preto obávajú, že sa obchody uzatvárajú prostredníctvom komunikačných platforiem mimo oficiálnych kanálov. Problém je aj v tom, že obchodníci tieto správy nearchivovali. Pokuty by mali byť uložené do konca septembra.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: