Dovolenku na Slovensku či v zahraničí si vlani doprialo takmer 2,8 milióna ľudí, čo predstavuje 61 percent obyvateľov starších ako 15 rokov. Ich počet medziročne stúpol o 40 percent, ale stále o 18 percent zaostával za počtami dovolenkárov pred pandémiou v roku 2019. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Po dvoch rokoch pandémie sa podľa štatistikov veľká časť cestujúcej populácie vrátila k cestovaniu do zahraničia. Prejavilo sa to vysokými medziročnými rastami v skupine tých, čo cestovali výlučne do zahraničia alebo kombinovali domáce pobyty so zahraničnými.

„Hlavným dôvodom necestovania v roku 2022 už nebola obava o bezpečnosť spojená so šírením pandémie ochorenia Covid-19, ale finančné a zdravotné dôvody obyvateľstva, ktoré sa pri pandémií ešte zvýšili,“ konštatovala riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík Štatistického úradu SR Veronika Töröková.

Stále najvyšší 53-percentný podiel spomedzi tých, ktorí si dopriali dovolenkový pobyt, tvorili cestovatelia len v rámci Slovenska. Najvyšší medziročný nárast zaznamenala skupina dovolenkárov, ktorí kombinovali cestovanie na Slovensku aspoň s jednou cestou do zahraničia. Ich počet sa za rok takmer zdvojnásobil a priblížil k hodnote 900-tisíc cestujúcich osôb za rok. Výrazne, o viac ako tri štvrtiny, vzrástli aj počty Slovákov cestujúcich len do zahraničia, kam sa vlani vybralo 414-tisíc osôb.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: