Inflácia rastie nepretržite už devätnásty mesiac za sebou a v auguste sa vyšplhala na rovných 14 percent. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, ktorý tvrdí, že ide o najvyššiu úroveň inflácie za posledných vyše 22 rokov. Od mája sa ale dynamika rastu inflácie z mesiaca na mesiac mierne spomaľuje. K rastu cien na medziročnej úrovni prispel predovšetkým odbor potraviny a nealkoholické nápoje.


Potraviny boli drahšie o 21,6 percenta a nealkoholické nápoje o 14 percent. Najviac infláciu ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 24,5 percenta, mäsa o 21,8 percenta, mlieka, syrov a vajec o 22,9 percenta, ovocia o 11,8 percenta a zeleniny o 15,9 percenta. Oleje a tuky, ktorých zastúpenie v spotrebnom koši nie je až tak výrazné, zdraželi medziročne o viac než polovicu.

Výrazný vplyv na ďalej rastúcu infláciu malo zdražovanie v odbore bývanie a energie, keď ceny boli počas augusta medziročne vyššie o 16,3 percenta. Rast cien energií zo začiatku roka potiahli v auguste ešte vyššie ceny pevných palív s medziročným nárastom o 28,5 percenta. Imputované nájomné bolo drahšie o 19,4 percenta. V odbore doprava boli ceny vyššie o 18,1 percenta.

Tempo rastu v tomto sektore ovplyvnili pohonné látky, ktoré podľa štatistikov zlacňujú už druhý mesiac za sebou. Medziročne však boli aj napriek tomu drahšie takmer o tretinu. Ceny v reštauráciách a hoteloch počas augusta stúpli o 19,9 percenta. Zdraželi aj tovary a služby v skupine osobná starostlivosť (napr. kadernícke služby), ktoré boli medziročne vyššie o 11,8 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: