Ceny tovarov a služieb na Slovensku v januári medziročne vzrástli o 15,2 percenta. V porovnaní s decembrom 2022 boli vyššie o 2,6 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Medziročná hodnota inflácie po 23 mesiacoch klesla, ide však len o veľmi mierne spomalenie a rast cien je stále nad úrovňou 15 %. Tradične v januári dosahuje inflácia medzimesačne aj medziročne najvýraznejšie zmeny, pretože sa do cien premieta o. i. deregulácia cien v sieťových odvetviach,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Hoci medziročne boli ceny vyššie vo všetkých 12 výdavkových skupinách, najviac sa o zvyšovanie cien pričinili potraviny a energie. Tie spolu tvoria takmer 50 percent výdavkov slovenských domácností.

Kým bývanie a energie zdraželi o 14,4 percenta, potraviny boli medziročne drahšie o 28,6 percenta. Ich ceny nepretržite rastú už tretí rok. „Zvýšenie cien o viac ako štvrtinu sa prejavilo až v 5 z 9 skupín potravín, pričom rast nad 30 % sme pocítili pri cenách mäsa, ako aj mlieka, syrov a vajec alebo olejov a tukov. O štvrtinu boli vyššie ceny chleba a obilnín a o viac ako 20 % ceny zeleniny,“ dodala J. Morháčová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: