Všetci ľudia, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, by mali už mať doma výpis z dôchodkového účtu za predchádzajúci kalendárny rok. Súčasťou výpisu je aj predpokladaná suma budúceho dôchodku a prepočet, akú hodnotu by mal tento dôchodok v dnešnej dobe. Odborník zo spoločnosti Portu upozorňuje, že tento prepočet nemusí sedieť.


Vo výpisoch z druhého piliera je totiž tento prepočet urobený na základe dvojpercentnej ročnej inflácie. Dnes pritom ceny rastú približne o 15 percent. Ekonómovia očakávajú, že na dvojpercentnú úroveň sa inflácia tak skoro nedostane.

„Výpis z osobného dôchodkového účtu ukazuje iba časť budúcej penzie. K peniazom z II. piliera dostane dôchodca aj penziu zo Sociálnej poisťovne, kam smeruje väčšina odvodov na zabezpečenie v starobe. No každý by sa mal zamyslieť, aká suma mu bude na starobu stačiť a aká nie,“ vraví analytik investičnej platformy Portu Marek Malina.

Z prieskumu spoločnosti Portu zo septembra minulého roka vyplýva, že priemerný dôchodok (vtedy 516 eur mesačne) by stačil na živobytie 13,5 percenta Slovákov. Napriek tejto skutočnosti sa až 52 percent ľudí pri finančnom zabezpečení na starobu spolieha na štát.

Komu prognózovaný dôchodok nestačí, mal by sa podľa odborníka zamyslieť nad tým, akým spôsobom si ho zvýši. Jednou z možností sú podľa neho mimoriadne príspevky do druhého piliera, ďalšou je diverzifikácia a sporenie si na dôchodok aj inde. „Niekomu môže vyhovovať snažiť sa nasporiť si konkrétnu sumu, pre iného je lepšie odkladať si dlhodobo časť peňazí, ktoré mu pravidelne zostávajú z výplaty,“ dodal M. Malina.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: