Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo zmeny územného plánu, ktoré sú nevyhnutné pre realizáciu investície automobilovej spoločnosti Volvo Cars Slovakia vo Valalikoch pri Košiciach. Za zmenu územného plánu hlasovali všetci prítomní poslanci.


Ak by neprišlo k jeho zmene, Slovensko by si podľa ministerstva hospodárstva nemohlo v stanovených termínoch splniť svoje záväzky voči švédskej automobilke a celá investícia by tak bola ohrozená.

Shválené zmeny zároveň umožnia plánovanú masívnu modernizáciu spoločnosti US Steel Košice. „Realizácia oboch týchto obrovských projektov znamená zásadnú modernizáciu celého regiónu východného Slovenska a ovplyvní jeho ďalší vývoj na nasledujúce desaťročie 21. storočia. Spolu s ďalšími investíciami, ktoré do košického a prešovského kraja majú záujem prísť, by to tak prinieslo civilizačnú zmenu, keď ponuka kvalitných pracovných miest prichádza za východniarmi a tí už nebudú musieť za prácou cestovať alebo sa vysťahovať, ako tomu bolo dlhé storočia“, povedal minister hospodárstva Karol Hirman.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: