Slovensko má 12. najlacnejší benzín spomedzi 27 krajín Európskej únie. Vyplýva to z údajov Európskej komisie k 4. júlu 2022.


Na Slovensku dosahuje priemerná cena benzínu 1,946 eura. Z okolitých krajín je cena mierne nižšia v Českej republike, kde stojí 1,937 eura. Výrazne lacnejší benzín je v Poľsku a Maďarsku. Poliaci platia priemerne za jeden liter benzínu 1,634 eura a Maďari 1,223 eura. V Maďarsku je cena benzínu zastropovaná, no táto regulovaná cena platí len pre obyvateľov Maďarska. Motoristi zo zahraničia musia zaplatiť trhovú cenu.

Najvyššiu cenovku má benzín vo Fínsku, kde jeden liter priemerne stojí 2,409 eura. Viac ako dve eurá stojí benzín už v štrnástich krajinách EÚ.

S cenou na úrovni 1,946 eura sa na Slovensku predáva ôsma najlacnejšia nafta spomedzi krajín EÚ. Z okolitých krajín je lacnejšia v Poľsku (1,643 eura) a Maďarsku (1,456 eura). Aj v tomto prípade platí, že maďarské regulované ceny platia len pre vodičov z Maďarska.

V trinástich krajinách EÚ je už priemerná cena nafty nad úrovňou dvoch eur. Najviac za jeden liter platia Švédi, kde cena dosahuje 2,406 eura.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: