Ceny pohonných hmôt sú vysoké a motoristi preto špekulujú, kde natankovať najlacnejšie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z predposledného júlového týždňa bola priemerná cena natural 95 oktánového benzínu na úrovni 1,882 eura za liter, cena natural 98 oktánového benzínu zase vo výške 2,083 eura a liter motorovej nafty stál 1,898 eura. Ani zďaleka však nejde o najvyššie ceny v Európe.

Dokazuje to najnovšia analýza vývoja cien benzínu a nafty v obľúbených dovolenkových destináciách, ktorú vypracovala analytička 365.bank Jana Glasová. Podľa jej zistení sú najvyššie ceny 95-oktánového benzínu v severských krajinách ako Island (takmer 2,5 eura/l), Nórsko (viac než 2,30 eura/l) či Fínsko.

Nafta je najdrahšia na Islande (2,43 eura/l), vo Švajčiarsku (2,43 eura/l) či vo Švédsku (2,37 eura/l).

Kde natankovať najlacnejšie v Európe

„Vyššie ceny ako 2,10 eura za liter sú aj v Grécku, Dánsku, Holandsku a vo Veľkej Británii. Do týchto destinácií síce zväčša nechodíme vlastným autom, ale požičanie si auta na dovolenke a cestovanie po okolí je dnes už bežným štandardom. Vo väčšine krajín západnej EÚ sa ceny benzínu pohybujú nad úrovňou 1,9 eur za liter alebo v okolí tejto úrovne,“ vymenúva J. Glasová.

V Rakúsku sa ceny pohybujú okolo dvoch eur za liter. Na podobnej úrovni okolo 1,95 eura sa ceny benzínu pohybujú aj v Taliansku, Španielsku a Francúzsku, ktoré sú tiež obľúbenými dovolenkovými destináciami našincov.

„Veľa Slovákov smeruje v lete k moru do Chorvátska, kde platí, že budeme tankovať lacnejšie ako u nás. Ceny 95-oktánového benzínu sa tam hýbu v okolí úrovne 1,77 eura za liter,“ uvádza analytička.

Lacnejšie ako na Slovensku sa ale tankuje napríklad v Slovinsku, kde liter benzínu stojí 1,7 eura. Podobne vyjde benzín aj v Rumunsku a Bulharsku. Lacnejšie je tam aj tankovanie nafty.

Kde natankovať
Zdroj: 365.bank (Kde natankovať najlacnejšie)

Lacnejšie je v Maďarsku či v Poľsku

Najdrahšie zo susedných krajín sa tankuje v Rakúsku. „V Českej Republike sú ceny benzínu na podobnej úrovni ako u nás, resp. o pár centov vyššie a hýbu sa okolo 1,88 eura. V Maďarsku a Poľsku sú ceny na pumpách nižšie ako u nás, v Poľsku je to 1,55 eura za liter a v Maďarsku platí úradná cena pre miestnych obyvateľov zhruba 1,25 eura za liter,“ upozorňuje analytička.

Nižšia cena v Maďarsku ale neplatí pre zahraničných turistov, tí platia trhové ceny, ktoré sú niekedy aj vyššie ako na slovenských pumpách.

Podobné ceny ako na Slovensku sú v Nemecku, tiež sa hýbu okolo 1,80 eura za liter benzínu. Najlacnejší benzín v Európe je v Turecku, kde zvyknú mnohí našinci dovolenkovať. Na pumpe zaplatia za liter benzínu zhruba 1,20 eura.

Nasledujú úradné ceny benzínu v Maďarsku. Tretí najlacnejší benzín nájdu motoristi na Malte (cca 1,35 eura/l). Ceny nižšie ako 1,60 eura za liter sú ešte v Macedónsku a v Polsku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: