Národná banka Slovenska vydala upozornenie pred stránkou www.mmckey.com. Táto stránka ponúka peer-to-peer úvery vo virtuálnej mene bitcoin.


„Platforma vykonáva činnosť na vyhľadanie dlžníkov a investorov (peer-to-peer alebo „ľudia ľuďom“), ktorí uzavrú zmluvu o úvere poskytnutú a splácanú vo virtuálnej mene bitcoin. Všetky sumy, ktoré sú na webovom sídle platformy uvádzané v eurách, sú len ilustratívne. Národná banka Slovenska nevylučuje, že uvádzaním cien v eurách môže ísť v danom prípade aj o klamlivú reklamu,“ uviedla NBS.

Peer-to-peer úvery sú formou financovania, ktorá umožňuje jednotlivcom poskytovať úvery iným ľuďom prostredníctvom internetu. Tieto úvery sa poskytujú bez účasti banky alebo inej tradičnej finančnej inštitúcie ako prostredníka. Peer-to-peer úvery sa poskytujú prostredníctvom rôznych platforiem, ktoré spájajú dlžníkov a veriteľov.

Väčšinou tieto platformy fungujú tak, že sa dlžník zaregistruje, vyplní žiadosť o úver a poskytne informácie o svojom finančnom stave a histórii úverov. Veritelia môžu následne prezrieť žiadosti a vybrať si, komu chcú poskytnúť úver. Platforma sa stará o splácanie úveru či rozdelenie úrokov medzi veriteľov.

NBS už v skôr vydala upozornenia, ktoré sa týkajú peer-to-peer pôžičiek aj kryptoaktív. Podľa centrálnej banky je „účasť v takýchto schémach je na vlastné riziko a takto požičané a investované peniaze nie sú ničím chránené.“

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: