V posledných rokoch Nvidia zaznamenala ohromujúci rast, vďaka čomu sa dostáva na čelo technologického priemyslu. Tomáš Vranka, team leader XTB, zdôrazňuje, že aj keď sa Nvidia pôvodne preslávila ako výrobca grafických kariet, v súčasnosti sa jej hlavná pozornosť zameriava na segment dátových centier. Nvidia je dnes na čele priemyslu umelej inteligencie, čo jej umožňuje dynamicky rásť a možno čoskoro predbehnúť dokonca aj Microsoft, myslí si T. Vranka.


Spoločnosť významne profituje z rozmachu umelej inteligencie, ktorý spustil explozívny rast jej trhovej hodnoty, aktuálne sa odhaduje na približne 2,4 bilióna dolárov, čím sa približuje k Microsoftu s hodnotou 3,2 bilióna dolárov. Rast v tomto sektore ilustrujú aj najnovšie finančné výsledky Nvidie – firma oznámila v prvom štvrťroku nárast tržieb o 260 % a zisku o 600 %. „Firma v čistom zarobila zhruba 15 miliárd USD, čo predstavuje aj na pomery veľkých firiem neskutočné číslo,“ vraví T. Vranka.

Nvidia sa neustále rozvíja, ako dokazujú jej investície do vývoja novej generácie AI čipov. Podľa firmy je dopyt po nich oveľa vyšší ako dostupné výrobné a predajné kapacity. Firma takisto oznámila delenia akcií, vďaka čomu by mali byť prístupnejšie pre drobných investorov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: