Novú dávku otcovské dostalo vlani v decembri prvých tritisíc otcov. V tlačovej správe a na svojej webovej stránke o tom informovala Sociálna poisťovňa. Na otcovskú dávku majú od začiatku novembra minulého roka nárok otcovia v období šiestich týždňov od narodenia dieťaťa. Otcovská dovolenka po narodení dieťaťa môže trvať maximálne 14 kalendárnych dní.


Sociálna poisťovňa do 11. januára tohto roka už zaevidovala približne 3 500 žiadostí, pričom vo väčšine prípadov už nárok na dávku priznala. V decembri poisťovňa vyplatila túto dávku v celkovej sume viac ako 796-tisíc eur v priemernej výške 393,52 eura. Ide o dávky vyplatené za november minulého roka.

Otcovská dovolenka je v podstate čerpanie časti materskej. Žiadne dni navyše ľudia od štátu nezískajú. Otcovia si po novom môžu rozdeliť štandardnú 28-týždňovú materskú na dve časti. Na dva týždne, kedy budú poberať takzvané otcovské, a 26 týždňov, kedy môžu čerpať materskú. To všetko pri starostlivosti o jedno dieťa. Po otcovskej dovolenke si môžu zvyšnú materskú vyčerpať do troch rokov veku dieťaťa.

Keďže otcovská aj materská sa platí z nemocenského poistenia, aby otec mohol získať tieto dávky, musí pred nástupom na otcovskú mať minimálne 270 dní nemocenského poistenia, ktoré získal v posledných dvoch rokoch. Keď si bude chcieť otec vyčerpať aj zvyšné týždne, na ktoré má nárok, Sociálna poisťovňa už bude túto podmienku považovať za splnenú.

Otcovská dávka je na úrovni 75 percent vymeriavacieho základu. Napríklad ak otec vlani zarobil v priemere 1 751 eur mesačne, za 14 dní takýto otec dostane viac ako 600 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: