Vysoká inflácia môže nepriaznivo zasiahnuť nielen spotrebiteľov ale aj prenajímateľov. Pre rast iných nákladov sa môže stať, že nájomcovi nezostane niekedy dosť peňazí na to, aby zaplatil nájom. Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska v tejto súvislosti upozorňuje na možnosť poistenia nájmu. To by malo ochrániť jednak prenajímateľov, ale pomôcť má aj nájomníkom.


Na Slovensku väčšina ľudí býva vo vlastnom. V nájomných bytoch žije len minimum ľudí. Často sa do nájomných bytov sťahujú ľudia, ktorým banka neschváli úver, pretože na to ich príjem nepostačuje. Títo ľudia môžu potom predstavovať riziko aj pre prenajímateľov. Nájomné je totiž často na veľmi podobnej úrovni, ako je splátka hypotéky.

Prenajímatelia obavy z nezaplateného nájmu ale aj zníženia vybavenia bytu riešia zväčšia kauciou. Vysoká kaucia zase môže mnohých ľudí odradiť od toho, aby sa do takéhoto bytu nasťahovali. Nechcú totiž dať niekomu len tak svoje vlastné peniaze, ktoré dostanú naspäť, až keď sa z bytu odsťahujú.

Poistenie nájmu aj s asistenčnými službami

Obzvlášť zraniteľní voči potenciálnym škodám sú prenajímatelia, ktorí ponúkajú nadštandardne vybavené byty. Napriek vysokej hodnote zariadenia si nemôžu dovoliť pýtať niekoľkonásobne vyššiu kauciu ako v iných bytoch. Navyše nájomcovia si nemusia byť vždy vedomí hodnoty týchto nehnuteľností a zároveň môže byť ich vzťah k prenajatej nehnuteľnosti menej starostlivý, ako keby ju vlastnili.

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska odporúča, že riešením týchto problémov môže byť poistenie nájmu. Produkt, ktorý ponúka spoločnosť Rentodo, umožňuje nájomníkom získať bývanie s nižšími počiatočnými nákladmi, pričom zároveň znižuje riziko pre prenajímateľov. Poistenie nájmu ponúka ochranu v prípade nečakaných situácií, ako je neschopnosť nájomcu platiť nájom kvôli strate príjmu alebo iným nepredvídaným udalostiam.

Tento produkt bol pôvodne uvedený na trh v Českej republike a teraz sa rozširuje na Slovensko. Spolu s poistením nájmu, Rentodo prináša aj širokú škálu asistenčných služieb prostredníctvom svojej online platformy. Táto platforma je určená na zjednodušenie a efektivizáciu celého procesu prenájmu nehnuteľností.

Rentodo sľubuje, že zaplatí za prenajímateľov až 12 nájmov

Pre prenajímateľov Rentodo ponúka okamžitý prevod platby nájomného, efektívne riešenie oneskorených platieb a dokonca aj reportovanie do registra platobnej morálky nájomcu. V prípade škôd Rentodo kryje škody spôsobené nájomcom až do výšky 10 000 eur, čo prináša prenajímateľom väčšiu istotu a bezpečnosť.

Pre nájomcov Rentodo zase ponúka poistenie zaplatenia až 12 nájmov vrátane služieb až do výšky 25 00 eur, vďaka čomu získajú istotu, že neprídu o strechu nad hlavou. Rentodo takisto ponúka službu „Nulová kaucia“ pre nájomcov s dobrým kreditným skóre, čím sa znižujú ich počiatočné náklady na bývanie.

Ďalšou výhodou služby Rentodo je možnosť opravy a riešenia porúch 24 hodín denne, 7 dní v týždni po celom Slovensku. Tento aspekt je dôležitý pre zabezpečenie plynulého a bezproblémového užívania nehnuteľnosti.