Online investičná platforma Portu spustila možnosť investovať priamo do akcií vybraných firiem. V ponuke je 40 akcií amerických a európskych spoločností. Ide o takzvané „blue chips“ akcie.


„Blue chips sú akcie tých najväčších, najhodnotnejších a najčastejšie obchodovaných firiem. Preto je ich ponuka obmedzená a zahŕňa iba overené a stabilné spoločnosti,“ vraví výkonný riaditeľ Portu Martin Luňáček. Zo známych firiem je možné cez Portu investovať napríklad do akcií spoločnosti Apple, Tesla, BMW, Microsoft či Mercedes.

Podľa M. Luňáčeka si vybrali najväčšie firmy preto, lebo sa zameriavajú na klientov, ktorí k investovaniu pristupujú konzervatívnejšie a nechcú na akciových trhoch neuvážene riskovať. Do portfólia preto nezaradili akcie rokmi nepreverených, nadmerne volatilných či okrajových spoločností.

Investori nemusia kupovať celú akciu, ale môžu si kúpiť aj jej časť. Investovať tak možno už od sumy 20 eur. Ročný poplatok pri vlastných stratégiách, ktoré umožňujú nákup akcií, Portu znížilo na 0,47 percenta. Za nákup či predaj akcií investori neplatia žiaden poplatok.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: