Poverený minister životného prostredia Ján Budaj vyslovil v rozhovore pre denník Pravda v polovici januára tohto roka nespočetné množstvo klamstiev a zavádzajúcich tvrdení. V tlačovej správe to tvrdí hlinikáreň Slovalco, ktorá musela pre vysoké náklady za energie, a podľa svojho tvrdenia aj nečinnosť vlády, zatvoriť svoju výrobu.


J. Budaj napríklad povedal, že elektrickú energiu, ktorú Slovalco odoberalo, bola podľa jeho slov zvýhodnená, čo malo mať negatívne dopady na verejné financie. V rozhovore tiež povedal, že firma od Slovenska žiadala miliardu eur, aby mohla pokračovať vo výrobe.

„Tvrdenia pána Budaja sú zarážajúce najmä z toho dôvodu, že kompenzačná schéma je v gescii ministerstva životného prostredia, a teda práve pán Budaj by ako zodpovedný minister mal presne vedieť, ako takáto schéma funguje a o čo priemysel už roky žiada. Zástupcovia Slovalca osobne rokovali o kompenzáciách aj priamo s ministrom Budajom, ktorý vo februári 2021 vyslovil prísľub, že vláda predloží návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými povolenkami, a že sa bude týmto problémom zaoberať,“ tvrdí spoločnosť.

O dôležitosti Slovalca a nepredvídateľných podmienkach pre priemyselníkov, ktoré sú dôsledkom práve dlho odkladanej novelizácie spomenutého zákona, podľa Slovalca hovoril J. Budaj aj verejne. „Jeho vyjadrenia v rozhovore pre Pravdu sú tak nielen klamlivé, ale aj v rozpore s jeho tvrdeniami z minulosti,“ dodala hlinikáreň.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: