Kritická situácia, ktorá nastala v spoločnosti Slovalco, je následkom „nepochopiteľného blokovania“ peňazí z enviromentálneho fondu ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO). Tvrdí to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podľa jeho slov nenašli ministerstvo životného prostredia spolu s rezortom financií nenašli spoločné riešenie v súvislosti s hroziacim koncom slovenského výrobcu hliníka.


„Spúšťačom celého problému je blokovanie finančných prostriedkov z envirofondu ministrom financií. Príspevky do fondu pritom odvádzajú i firmy z ťažkého priemyslu a na základe určenia Európskej komisie je tieto možné využiť na realizáciu opatrení v súvisiacich s dekarbonizáciou priemyslu,“ zdôrazňuje minister hospodárstva s tým, že toto rozhodnutie bude mať „katastrofálne následky“ pre zamestnancov aj slovenský priemysel.

Výrobca hliníku Slovalco vo štvrtok ohlásil prepustenie 300 zamestnancov z celkového počtu 450, pričom konečné číslo zamestnancov, ktorí prídu o prácu, zatiaľ nie je definitívne. Nasledovať bude pravdepodobne aj úplné zastavenie výroby.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: