Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny pre majiteľov hotelov, penziónov či ubytovní, ktorého platnosť sa pôvodne končila na konci septembra tohto roka, sa bude vyplácať až do 28. februára budúceho roka. V stredu (28. september) o tom na svojom rokovaní rozhodla vláda. Maximálny príspevok za ubytovanie bude 24,20 eura s daňou za noc za dospelého človeka a 12,10 eura za noc za dieťa do 15 rokov.


Oproti letu sa príspevok za dospelého odídenca zvýši o desať percent vzhľadom na nárast cien energií a fakt, že ide o obdobie, kedy treba ubytovacie zariadenia vykurovať. Ak však penzión či ubytovňa poskytujú svoje služby za nižšiu cenu, dostanú príspevok vo výške svojej predajnej ceny, tiež zvýšený o desať percent.

„Napríklad ubytovacie zariadenie, v ktorom bola v roku 2021 priemerná cena za jedno lôžko desať eur na noc, môže požiadať o príspevok len v tejto výške. K nej si však ešte priráta desať percent ako kompenzáciu za zvýšené ceny energií. Dostane teda maximálne 11 eur. Naopak, pre ubytovacie zariadenie, kde stojí lôžko na noc sto eur, je výška príspevku zastropovaná na spomínaných 24,20 eura,“ vysvetlil generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy Tomáš Ondrčka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: