Viac ako desať percent ľudí na Slovensku, ktorí investujú prostredníctvom online platformy Portu, vkladá peniaze aj na detské účty. V Českej republike tak robí necelých 6,5 percenta ľudí.


Priemerný slovenský rodič investuje na účet dieťaťa až 70 % z toho, čo sám pre seba, čo je výrazne viac ako v susednom Česku, kde tento pomer dosahuje len 30 %.

No samotní dospelí si v Česku sporia výrazne viac ako na Slovensku. Priemerný vklad českého investora na svoj účet presahuje v prepočte vyše 700 eur, u slovenského je to približne polovica. No kým na detské konto smeruje v Česku v priemere 217 eur, u nás je to až 250 eur.

„Na Slovensku sme svedkami toho, že rodičia sú k svojim deťom významne štedrejší v porovnaní s výškou vlastných investícií, než v Česku. Vyššie sú totiž nielen priemerné vklady na účet dieťaťa, ktorých výška môže byť ovplyvnená ich frekvenciou (napríklad, niekto vkladá menej, ale častejšie), ale na Slovensku je vyšší aj pomer zostatku detského účtu v porovnaní s tým rodičovským,“ vysvetľuje analytik Portu Marek Malina.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: