Hrubý domáci produkt Slovenska v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 3,1 percenta. Ekonomika sa tak vrátila na predkrízovú úroveň. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR.


„V medziročnom porovnaní podporil rast slovenskej ekonomiky predovšetkým domáci dopyt tvorený spotrebiteľským a investičným dopytom, zahraničný dopyt klesol. Na raste pridanej hodnoty sa v tomto štvrťroku významnejšie podieľali najmä odvetvia veľkoobchodu a maloobchodu a odvetvia ubytovacích a stravovacích služieb. Naopak, pokles bol zaznamenaný v najvýznamnejšom odvetví, vo výrobe motorových vozidiel,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Analytik VÚB banky Michal Lehuta vysvetľuje, že rast slovenskej ekonomiky ťahali najmä služby, ktoré sú napojené na domáci dopyt. Napríklad maloobchodné tržby sa aj pre bázický efekt lockdownu v 1. štvrťroku 2021 medziročne zvýšili až o 16 percent. Tržby v reštauráciách v bežných cenách pritom narástli približne o dve tretiny.

„Úplne najviac za rok vystrelili tržby v ubytovaní: na viac ako štvornásobok úrovne slabého začiatku vlaňajška. Po dlhšom čase svižnejšie rástla aj stavebná produkcia, ktorá si tiež pre bázický efekt pripísala medziročný rast o 5,2 %,“ hovorí M. Lehuta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: