Dostupnosť bývania v Bratislave je lepšia ako v Prahe, Budapešti či Varšave. Vo Varšave a v Budapešti splátka hypotéky za byt 2+kk pohltí viac ako sto percent tamojšej priemernej mzdy, v Prahe je to presne 100 percent. V Bratislave je treba na splátku takejto hypotéky vynaložiť 65 percent priemerného platu. Vyplýva to z analýzy českých Hospodářských novin (HN).


Aj keď na Slovensku ceny bytov v posledných rokoch výrazne rástli, dostupnosť bývania podľa HN zachraňujú stále lacné hypotéky. V Maďarsku totiž priemerné sadzby hypoték dosahujú v súčasnosti 11 percent, v Poľsku 9,2 percenta a v Českej republike 6,2 percenta. Na Slovensku v súčasnosti dávajú banky hypotéky s úrokom okolo troch percent.

Z okolitých krajín podľa HN pohltí splátka hypotéky najmenšiu časť platu vo Viedni. Tam je treba na splátku hypotéky za byt 2+kk vynaložiť 54 percent priemernej mzdy. V rámci Európy sú na tom najlepšie obyvatelia belgického hlavného mesta. V Bruseli splátka hypotéky odkrojí len 27 percent tamojšej priemernej mzdy. Najhoršie je na tom Budapešť so 122 percentami.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: