Tržby v maloobchode boli v auguste tohto roka medziročne nižšie o 2,1 perccenta a ich pokles pretrvával siedmy mesiac za sebou. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Najvýznamnejší vplyv mal pokles tržieb o tri percentá v hypermarketoch a supermarketoch. Ich tržby totiž tvoria viac ako dve pätiny všetkých maloobchodných tržieb.


Druhým najvýraznejší vplyv malo zníženie tržieb o päť percent v predajniach s obuvou, textilom či drogériou a tiež pokles o 9,1 percenta v predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť, kam patria hobymarkety, predajne nábytku či spotrebnej elektroniky. Medziročne nižšie tržby vykázali aj špecializované predajne s potravinami, nápojmi a tabakom a tiež predaj v stánkoch a na trhoch. Po ôsmich mesiacoch výrazného rastu tržieb skončili až v dvojcifernom mínuse predajne PC a výpočtovou technikou.

Záporný výsledok maloobchodných tržieb zmierňoval rast tržieb predajní pohonných látok. Ich tržby boli medziročne vyššie až o štvrtinu. Po šiestich mesiacoch poklesu sa do rastu o 2,8 percenta dostali tržby v predaji mimo predajní, kam patrí aj zásielkový predaj.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: