Tržby v maloobchode vo februári vzrástli medziročne o 16,4 percenta. Prekonali tak objemy tržieb vykazované pred pandémiou. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Medziročne klesli tržby len v zásielkovom predaji. Vo všetkých ostatných sledovaných zložkách maloobchodu rástli.

„Uvoľnenie pandemických opatrení sa prejavilo v prvých mesiacoch roka pozitívne najmä na tržbách hotelov, čiastočne aj reštaurácií. Tie zaznamenali i vo februári pomerne silné medzimesačné nárasty tržieb a priam až astronomické (avšak technického charakteru) rasty v medziročnom porovnaní (keď boli hotely prakticky úplne uzavreté),“ vraví analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Očakáva, že rast tržieb bude pokračovať aj v marci. „Vojna na Ukrajine síce zhoršila spotrebiteľskú dôveru domácnosti, kľúčová položka nákupných plánov však klesala relatívne pomalšie a držala sa na úrovni blízkej dlhodobému priemeru. Tržby obchodníkov by pritom stále malo podporovať uvoľnenie pandemických opatrení i realizácia časti odloženej spotreby. Tržby v potravinovom segmente by navyše mohlo čiastočne nafukovať aj predzásobenie časti domácnosti,“ dodal Ľ. Koršňák.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: