V marci sa maloobchodné tržby medziročne zvýšili o 14,5 percenta. Tržby obchodníkov rastú už 13 mesiacov v rade. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Medziročne rástli tržby v siedmich z deviatich zložiek maloobchodu, v piatich dokonca dvojciferným tempom. Rasty sú však ovplyvnené skutočnosťou, že tržby vybraných zložiek obchodu pred rokom v rôznej miere zdecimovali opatrenia druhej vlny pandémie,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Analytička Wood & Company Eva Sadovská vysvetľuje, že pod pozitívne výsledky maloobchodu sa podpísali otvorené kamenné obchody. Vlani totiž boli totiž v marci prevádzky väčšiny obchodov zatvorení. „Napriek tomu, že väčšina značiek a predajní, ktoré boli zatvorené, majú zriadené aj online kanály, tržby z predaja v kamenných obchodov im to nedokázalo vynahradiť. Zjednodušene povedané, obchodníci cez online kanál nedokážu predať alebo utŕžiť toľko, ako keď majú otvorenú kamennú prevádzku. Tento rok v marci takéto prísne opatrenia neboli, čo sa pozitívne prejavilo na tržbách obchodníkov,“ hovorí E. Sadovská.

Naopak pokles do piatich percent sa prejavil v tých odvetviach, ktoré počas pandémie dokázali výraznejšie navýšiť tržby. Ide o zásielkový predaj a predaj počítačov a informačných a komunikačných technológií.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: