Tržby v maloobchode boli v októbri tohto roka medziročne nižšie, ale už len o 0,2 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Pokles tržieb obchodníkov vyjadrený v stálych cenách pretrvával deviaty mesiac za sebou s výnimkou januára. V októbri išlo o najnižší pokles tržieb v tomto roku.


Celkový negatívny výsledok odvetvia najviac ovplyvňovali hobymarkety, predajne nábytku a spotrebnej elektroniky o 9,8 percenta a tiež pokles predaja mimo predajní vrátane zásielkového predaja o 6,4 percenta. Významnejšie sa prejavil aj pretrvávajúci dvojciferný prepad tržieb špecializovaných predajní s potravinami. Predajne s ostatným tovarom napríklad obuvou, textilom alebo drogériou spomalili svoj pokles z predošlých mesiacov na aktuálnych mínus 1,2 percenta.

Výsledku maloobchodu výrazne pomohlo, že po deviatich mesiacoch poklesov sa do plusu o 1,2 percenta dostali tržby hyper- a supermarketov. Táto zložka predstavovala až 41 percent tržieb maloobchodu. Pozitívny vplyv mal viac ako štvrtinový rast tržieb predajní pohonných látok.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: