Pokles cien bytov pokračuje aj v prvom kvartáli tohto roka. Vo viacerých mestách sa už vrátili na úroveň zo začiatku vlaňajška, v mestských častiach Bratislava V, Košice II a IV a v Prešove niektoré segmenty medziročne klesli takmer o desať percent. Potvrdzujú to aktuálne údaje realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.


Kým ceny slovenských bytov na konci minulého roka klesali štvrťročne, v tomto roku je pokles aj v medziročnom porovnaní. Najvýraznejšie je to pri menších bytoch, kde sú mínusové čísla vo väčšine regiónov. Výnimkou je len Trnava s kvartálnym (+2,65 %) aj medziročným (+13,14 %) nárastom cien. Poklesu cien vzdorujú aj centrálne časti Bratislavy a Košíc.

Naopak, ceny dvojizbových bytov na oproti minulému roku najviac poklesli v Bratislave V (o 9,35 %), Košiciach III (o 8,78 %), Košiciach IV (o 9,4 %) a v Prešove (o 8,27 %).

„Z našich údajov je evidentný určitý trend, nakoľko ceny sú v poklese tretí kvartál za sebou. Na začiatku roka 2022 začali ceny prudko rásť kvôli ohlásenému zvyšovaniu úrokových sadzieb. Aktuálne sme sa vrátili niekde na začiatok minulého roka. Tento trend môžu otočiť zmeny ekonomickej situácie na Slovensku i v Európe, ktoré sa však ťažko predpovedajú,“ hovorí analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: