VÚB banka pridala do svojho portfólia nový produkt, ktorým cieli na rodičov detí do troch rokov, ktorí stále poberajú rodičovský príspevok, na zároveň sa už vrátili do práce. Prostredníctvom Mama úveru si môžu požičať 3 010 až 10-tisíc eur. Podľa VÚB ide o akýsi preklenovací úver, ktorý má rodičom pomôcť preklenúť zložité obdobie spôsobené už dlhšie trvajúcou neistou ekonomickou situáciou.


VÚB upozorňuje na to, že od začiatku tohto roku pod vplyvom nepriaznivých okolností poklesol finančný majetok domácností na Slovensku a v tomto trende pokračuje aj naďalej. Matky alebo otcovia samoživitelia pritom patria k najohrozenejším skupinám obyvateľom.

„Po predchádzajúcich rokoch prudkého rozmachu finančného majetku tak prichádza tento rok k obratu, ktorý môže mať významné dopady na spotrebiteľské správanie domácností, ale aj na rozhodnutia ľudí v preddôchodkovom veku,“ hovorí makroanalytik VÚB banky Zdenko Štefanides.

Podľa údajov VÚB medziročne najviac klesol finančný majetok ľuďom nad 65 rokov (o 2,46 %) a v skupine poberateľov rodičovského príspevku, teda matiek a otcov po rodičovskej dovolenke (o 2,84 %).

Mama úver pripravila VÚB po vzore materskej banky Intesa Sanpaolo. Banka ho ponúka so zvýhodnenou garantovanou úrokovou sadzbou 5,9 percenta a od žiadateľov si nepýta poplatok za jeho poskytnutie.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: